Eerste Mars One-kolonisten komen niet uit Nederland

marsone

Er gaan geen Nederlanders dood op Mars. Tenminste: niet op korte termijn. Mars One heeft het aantal kandidaten voor de enkele reis naar Mars teruggebracht naar honderd en tussen die honderd is geen enkele Nederlander te vinden.

Wie wil er voorgoed naar Mars verhuizen? Toen Mars One zich met die vraag tot het grote publiek wendde, was de respons overweldigend. Meer dan 200.000 mensen wereldwijd meldden zich aan om op korte termijn – met een enkeltje op zak – naar Mars te vertrekken. Er volgden twee selectierondes waarna er nog 660 kandidaten overbleven. En nu heeft Mars One het aantal kandidaten opnieuw uitgedund en teruggebracht naar 100 personen. Deze mensen zijn – volgens Mars One – een stap dichter bij hun droom gekomen: als eerste mensen voet op Mars zetten.

Gesprek
De honderd kandidaten werden gekozen nadat ze een persoonlijk (online) gesprek hadden met Norbert Kraft. Hij voelde ze stevig aan de tand: begrepen ze de risico’s van de missie? Waren het teamspelers? En waarom wilden ze zo graag naar Mars? “We waren onder de indruk van het grote aantal sterke deelnemers en dat maakte het lastig om een selectie te maken,” stelt Kraft.

Wie wil er nu voorgoed naar Mars?

Heb je je ook wel eens afgevraagd? Wat mensen bezielt om zich kandidaat te stellen als astronaut die een enkele reis naar Mars gaat maken? Lees er hier alles over!

De honderd uitverkorenen
Maar met 660 mensen naar Mars was geen optie. En dus werden er 560 mensen teleurgesteld. De overgebleven groep bestaat uit vijftig mannen en vijftig vrouwen. Het gaat om 39 Amerikanen, 31 Europeanen, 16 Aziaten, 7 Afrikanen en 7 mensen uit Oceanië. Hoewel deze mensen een stap dichterbij Mars gekomen zijn, zijn ze er nog niet. De komende tijd zullen ze opnieuw getoetst worden en zullen opnieuw mensen het veld moeten ruimen. Tijdens de volgende selectieronde zal met name gekeken worden hoe goed de kandidaten in een groep functioneren.

Beetje hoop
Onder de laatste honderd kandidaten bevinden zich dus geen Nederlanders meer. Toch is nog niet alle hoop op Nederlandse glorie vervlogen. Later dit jaar wordt een nieuwe selectieronde geopend. Mars One gaat dan op zoek naar kandidaten die geëlimineerde teams kunnen vervangen en deel uit kunnen gaan maken van de groepen mensen die in navolging van de eerste kolonisten voorgoed naar de rode planeet vertrekken.

Mars One wil binnen tien jaar de eerste bemande nederzetting op Mars stichten. De eerste Marskolonisten moeten in 2025 voet op Mars zetten. Om de kosten te drukken, is het de bedoeling dat deze kolonisten voorgoed op Mars blijven wonen. In de jaren die volgen worden mondjesmaat meer mensen naar Mars gestuurd. Uiteindelijk moet daar op deze manier een heuse samenleving ontstaan die geheel zelfvoorzienend is. Ondanks de zelfverzekerdheid en voortvarendheid waarmee Mars One tot op heden te werk is gegaan, bestaan nog altijd twijfels over de haalbaarheid van de missie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd