De eerste landdieren kwamen 400 miljoen jaar geleden aan wal. Omdat zij uit vissen evolueerden, hadden zij visachtige kaken. Wetenschappers van de universiteit van Lincoln hebben 89 fossielen van de eerste tetrapoden bestudeerd en concluderen dat de landdieren hun visachtige kaken pas tachtig miljoen jaar later verloren.
Dit is op zijn zachtst gezegd opvallend. De eerste landdieren moesten wennen aan een vegetatie-gebaseerd dieet, waarbij kauwen belangrijk is om planten beter te verteren. Toch slaagden de kaken er niet in om direct aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat gebeurde pas 40 tot 80 miljoen jaar later. Blijkbaar leidt het verplaatsen naar een nieuwe omgeving niet altijd tot functionele aanpassingen.
Pas toen de eerste amniota zich ontwikkelden, verloren de landdieren hun visachtige kaken. “Amniota zijn dieren die hun harde eieren op het land leggen”, legt Dr Matt Friedman van de universiteit van Oxford uit. “Wat betreft voortplanting zijn zij niet afhankelijk van het water, zoals vissen en amfibiën. Amniota en hun nauwe soortgenoten waren de eerste planteneters. Tot dan toe waren de eerste tetrapoden carnivoren.”