Eerste kleurenfoto’s van Euclid-telescoop zijn binnen en astronomen zijn verbluft: zulke haarscherpe beelden van de kosmos hebben ze nog nooit gezien

Nog nooit heeft een telescoop zulke scherpe beelden van zo’n groot deel van de hemel gemaakt. En dit is nog maar het begin. Want uiteindelijk is Euclid – met zijn haarscherpe zicht – toch vooral gebouwd om de ‘duistere’ invloed die onzichtbare en uiterst mysterieuze krachten op onze kosmos hebben, te ontrafelen.

Zojuist heeft de Europese ruimtevaartorganisatie de allereerste kleurenfoto’s van de kosmos, gemaakt door Euclid vrijgegeven. Het gaat om vijf beelden waarop je de kosmos als nooit tevoren kunt aanschouwen. “We hebben nog niet eerder zulke astronomische beelden, met zoveel detail, gezien,” stelt René Laureijs, werkzaam binnen het Euclid-team. “Ze (de beelden, red.) zijn nog mooier en scherper dan we hadden durven hopen en laten ons veel nog niet eerder waargenomen kenmerken in bekende delen van het nabije universum zien.”

De foto’s
Nu is Laureijs, als één van de Euclid-onderzoekers, misschien een beetje bevooroordeeld. Maar het is echt geen ‘wij-van-wc-eend’-praatje. Want het moet gezegd: de eerste beelden van Euclid zijn écht adembenemend. Kijk zelf maar!

Eén van de eerste sterrenstelsels die Euclid bekeek, is IC 342. Volgens onderzoekers heeft de telescoop al cruciale informatie over de sterren in dit sterrenstelsel – dat veel op onze Melkweg lijkt – ontdekt. Wat dat precies inhoudt, zal in de nabije toekomst duidelijk worden als onderzoekers hun op deze opnamen gebaseerde bevindingen officieel publiceren. Afbeelding: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA, beeldbewerking door J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO.
Hier zie je de Paardenkopnevel, onderdeel van het sterrenbeeld Orion. Het is een zeer actief stervormingsgebied en onderzoekers hopen op deze en vergelijkbare opnamen van Euclid veel pasgeboren sterren, maar ook pasgeboren en voorheen ongeziene planeten met de massa van Jupiter te vinden. Afbeelding: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA, beeldbewerking door J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO.
Op deze opname schittert het Barnardstelsel: een onregelmatig dwergsterrenstelsel op zo’n 1,6 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. Afbeelding: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA, beeldbewerking door J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO.
Dit is ook een heel bijzondere foto; nog niet eerder zijn zoveel sterrenstelsels behorende tot het Perseus-cluster zo gedetailleerd in beeld gebracht. Heel concreet zijn op deze foto 1000 sterrenstelsels behorende tot het Perseus-cluster te zien. En meer dan 100.000 sterrenstelsels die zich verder weg, oftewel op de achtergrond bevinden. Sommige van die verder weg gelegen sterrenstelsels zijn zo ver van ons verwijderd dat het licht ervan er 10 miljard jaar over gedaan heeft om Euclid te bereiken. Dit soort opnamen is heel waardevol, omdat de spreiding en vormen van deze sterrenstelsels wetenschappers een beter beeld kunnen geven van hoe donkere materie het heelal – zoals we dat vandaag de dag zien – vorm heeft gegeven. Afbeelding: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA, beeldbewerking door J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO.
Euclid legde ook de op één na dichtstbijzijnde bolvormige sterrenhoop vast: NGC 6397. Deze bevindt zich op zo’n 7800 lichtjaar afstand. Deze sterrenhoop herbergt honderdduizenden sterren die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Het is een bijzondere opname; op dit moment kan geen enkele andere telescoop een grote bolvormige sterrenhoop in één keer waarnemen en tegelijkertijd zoveel individuele sterren in die bolvormige sterrenhoop onderscheiden. Afbeelding: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA, beeldbewerking door J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO.

Donkere ingrediënten
Euclid is deze zomer gelanceerd en heeft zich genesteld in Lagrangepunt 2. Van daaruit gaat deze met ingang van volgend jaar onderzoek doen naar de wijze waarop donkere materie en donkere energie (zie kader) het universum vorm geven.

Donkere materie en donkere energie
Alles wat je om je heen ziet – waaronder ook jijzelf – is opgebouwd uit zichtbare materie. Maar onderzoekers denken dat de kosmos slechts voor 5 procent uit deze zichtbare materie bestaat. De overige 95 procent is opgebouwd uit mysterieuze, ‘donkere’ ingrediënten. Namelijk: donkere materie (ongeveer 25 procent) en donkere energie (ongeveer 70 procent). We kunnen deze ‘donkere’ ingrediënten niet zien; wetenschappers leiden hun bestaan af uit heel subtiele veranderingen die deze veroorzaken in het uiterlijk van objecten die we wel kunnen zien. Zo zou donkere materie er met zijn zwaartekracht bijvoorbeeld voor zorgen dat sterrenstelsels niet uit elkaar vliegen. “Donkere materie houdt sterrenstelsels bij elkaar en zorgt ervoor dat ze sneller draaien dan alleen zichtbare materie kan verklaren,” legt ESA-directeur wetenschap, Carole Mundell, uit. En van donkere energie wordt aangenomen dat het de drijvende kracht achter de versnelde uitdijing van het heelal is. We hebben dus wel ideeën over wat deze donkere ingrediënten grofweg doen, maar weten nog niet goed waaruit ze bestaan. Euclid moet daar – door nauwkeuriger vast te stellen hoe donkere energie en donkere materie het universum beïnvloeden en beïnvloed hebben – verandering in brengen.

Om een beter beeld te krijgen van de invloed die donkere materie en donkere energie op de kosmos hebben, zal Euclid de komende zes jaar de vormen, afstanden en snelheden van miljarden sterrenstelsels waarnemen, tot op een afstand van 10 miljard lichtjaar. Het moet resulteren in de grootste kosmische 3D-kaart ooit. “Euclid zal ervoor zorgen dat ons begrip van de kosmos als geheel een sprong voorwaarts maakt,” voorspelt Mundell.

De eerste beelden van de telescoop zijn alvast veelbelovend en onthullen dat de telescoop in staat is om in één keer (in zowel zichtbaar als infrarood licht) uitzonderlijk scherpe beelden te maken van een ongekend groot deel van de hemel. “Nu zijn we klaar om miljarden sterrenstelsels waar te nemen en hun evolutie door de kosmische tijd heen te bestuderen,” aldus Laureijs. Collega Søren Larsen sluit zich daarbij aan. “De vandaag vrijgegeven beelden zijn spectaculair, maar nog maar het begin. Ik kijk ernaar uit dat Euclid echt aan de slag gaat, en ben benieuwd wat de waarnemingen de komende jaren over ons eigen Melkwegstelsel en andere sterrenstelsels in onze kosmische buurt zullen onthullen.”

Bronmateriaal

"ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos" - Astronomie.nl
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA, beeldbewerking door J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd