Eerste kleurenfilmpje van Pluto en Charon gemaakt

pluto-charon

De New Horizons-ruimtesonde heeft het eerste kleurenfilmpje gemaakt, waarop Pluto en zijn grootste maan Charon te zien zijn.

video-1“Het is natuurlijk fantastisch om Pluto en Charon eindelijk in kleur én in beweging te zien”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van de New Horizons-missie. “Nu al is te zien dat Pluto en Charon verschillende kleuren hebben, ook al is de resolutie laag. Pluto is beige/oranje, terwijl Charon grijs is. Ik vraag me nu al af waarom deze twee objecten zo verschillend zijn.”

De video bestaat uit negen frames, die tussen 29 mei en 3 juni zijn opgenomen. De afstand tot Pluto slonk in deze periode van ruim 54 miljoen kilometer (29 mei) naar 49 miljoen kilometer op 3 juni. Op 14 juli komt New Horizons bij de dwergplaneet aan, waar de ruimtesonde als een kogel langs schiet. Nou ja, zeg maar gerust vijftien keer de snelheid van een kogel, want New Horizons vliegt met een snelheid van 43.000 kilometer per uur het zonnestelsel uit.

video-2In de eerste video staat Pluto in het midden. In werkelijkheid wiebelt Pluto een beetje, omdat Charon aan de dwergplaneet trekt. Dit is goed te zien in het tweede filmpje, waar de camera is gefocust op het gezamenlijke zwaartekrachtspunt. Omdat Pluto zwaarder is dan Charon, ligt dit centrum (gemarkeerd met een X) dichter bij de dwergplaneet.

De komende weken zullen de kleurenfoto’s veel beter worden. “We kunnen straks kleine details op het oppervlak van Pluto en Charon spotten”, zegt projectwetenschapper Cathy Olkin. “Persoonlijk kan ik niet wachten, want we zijn nog maar een paar weken verwijderd van de aankomst!”

Niks missen? Volg Scientias.nl, want wij brengen de komende weken al het nieuws over New Horizons. Een verzameling van het New Horizons-nieuws vind je op onze themapagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd