Kerst staat synoniem voor eten, cadeautjes en familie. Dankzij dat laatste kan kerst echter ook conflicten en drankmisbruik voortbrengen, zo blijkt uit onderzoek. Een kaasfabrikant volgde 4000 Britse gezinnen tijdens een willekeurige kerstdag en kwam tot de conclusie dat de eerste ruzie gemiddeld al voor 10 uur plaatsvindt.
De resultaten geven de tijd waarin liederen met frases als vrede op aarde hoogtij vieren, een wrange bijsmaak. Stress en hoge verwachtingen maken van veel kerstfeesten een teleurstelling.
Het feest begint voor het gemiddelde gezin rond een uur of acht ’s ochtends. Om 8.19 uur worden de cadeautjes uitgepakt.
Zo rond tien uur zijn de gemiddelde ouders druk met het opruimen van cadeaupapier of de discussie over wat er op televisie gekeken mag worden. De kinderen zijn moe of opgewonden. Een ideale combinatie voor de eerste boze bui van gestreste pa of ma.
Na tien uur wordt het alleen maar erger. Gemiddeld krijgen de kinderen om zeven over elf hun eerste berisping. Om te voorkomen dat de gezelligheid eronder lijdt, starten de volwassenen zo rond 11.49 uur al met hun eerste alcoholische drankje.
Om 15.24 komt het eten op tafel. In 85 procent van de huishoudens betekent dat het definitieve einde van het roemrijke leven van de kalkoen.
Door het eten en drinken valt vervolgens het eerste familielid al om één minuut voor vijf in slaap. In de meeste gevallen is de vader degene die indut. De helft van de in slaap gevallenen stoort vervolgens de rest van de familie met een hoop gesnurk.
Zij die het wel wakker kunnen houden, beginnen om 17.46 met de eerste bordspelletjes. Dertien procent van de huishoudens maakt ook tijd om naar de kerk te gaan. 27 procent volgt de speech van de koningin.
Rond 11.39 wordt iedereen uit zijn lijden verlost: tijd om naar bed te gaan! Weer een Merry Christmas voorbij.