Eerste hagedis met zes staarten gevonden

  zes-staarten

  Hagedissen maken slim gebruik van regeneratie. Verliest een hagedis zijn staart, dan kan hij een nieuwe laten groeien. Een Argentijnse hagedis is recordhouder met maar liefst zes nieuwe staarten.

  Een hagedis kan – bijvoorbeeld ter verdediging – zijn staart afwerpen. Dit wordt autotomie genoemd. Dit gaat overigens niet altijd goed. Als de staart breekt, maar niet volledig loskomt, dan kan er een tweede staart groeien. Of soms nog wel meer.

  In verschillende papers zijn hagedissen met twee of drie staarten omschreven, maar dit is het allereerste bekend geval met zes staarten. De jonge tegu (Salvator merianae) is gevonden door agenten en naar Nicolás Pelegrin van het Instituut CONICET-UNC gebracht. “Het is de eerste keer dat ik een hagedis met meer dan drie staarten zag”, zegt ze in een interview.

  Voor de hagedis in kwestie is het niet leuk om zes staarten te hebben. Het dier kan zich minder makkelijk voortbewegen en wordt waarschijnlijk ontweken door andere hagedissen. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op de voortplanting.

  zes-staarten-2

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd