Eerste geprinte vliegtuig stijgt op

3D-printers hebben de toekomst, zo blijkt ook nu weer als het eerste geprinte vliegtuig – dat binnen een week gebouwd werd – opstijgt.

Deze week was het dan zover: het eerste volledig door 3D-printers gecreëerde vliegtuig steeg op. Een bijzonder moment.

Vliegtuig
Als één object baat heeft bij 3D-printers dan is het het vliegtuig wel. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat we onbemande vliegtuigen in de toekomst niet meer bouwen, maar printen. Nu wordt er nog jaren aan zo’n ontwerp gesleuteld, maar in de toekomst kan een onbemand vliegtuig getekend en binnen enkele dagen geprint worden.

WIST U DAT…

…3D-printers onlangs ook al een eetbare spaceshuttle produceerden?

Eén week
Met het eerste volledig geprinte vliegtuig bewijzen twee wetenschappers van de universiteit van Southampton dat dat moment dichterbij is dan gedacht. Ze ontworpen een vliegtuigje met een spanwijdte van 1,5 meter, printten het en stuurden het de lucht in. Een klus die in een week tijd geklaard was en ‘slechts’ 5000 dollar kostte.

Goedkoop
Onderzoeker Andy Keane legt uit waarom het printen van vliegtuigen zo’n goede zaak is. “Met 3D-printers kunnen we ons weer bezighouden met pure vormen en de wiskundige kant van luchtstromen bestuderen zonder dat de kosten ervan ons daarvan weerhouden.” En omdat de printer vrijwel alles printen kan, mogen objecten wat complexer zijn. Printers kunnen dus tegen een lagere prijs betere vliegtuigen afleveren.

Het eerste resultaat mag er zijn. Sulla: het eerste volledig geprinte vliegtuig koos deze week het luchtruim en vloog alsof het nooit anders gedaan had. En dat terwijl het een week geleden nog niet eens ontworpen was.

Bronmateriaal

"3D printing: The world's first printed plane" - Newscientist.com
De foto hierboven laat een willekeurig onbemand vliegtuig zien. Foto: US Airforce (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd