Eerste foto van Lenins grote liefde ontdekt

lenin

Historicus Robert Henderson heeft een foto ontdekt waarvan – voor het eerst – met zekerheid gesteld kan worden dat hierop Apollinariya Yakubova – naar verluidt de grote liefde van Vladimir Lenin – te zien is.

Henderson ontdekte de foto in een Russisch archief. Het is de eerste foto waarvan historici zeker weten dat we hierop Yakubova zien. “De foto bevestigt in ieder geval de getuigenissen van haar tijdgenoten die melding maken van haar schoonheid en aantrekkelijke en krachtige persoonlijkheid waar Lenin zich tot voelde aangetrokken,” stelt Henderson.

Huwelijksaanzoek
Yakubova was een oproerkraaier tijdens de revolutie en woonde aan het eind van de negentiende eeuw – net als Lenin – in Sint Petersburg. De twee konden het goed met elkaar vinden. Zo goed zelfs dat Lenin haar naar verluidt ten huwelijk vroeg. Yakubova gaf hem echter niet haar ja-woord. Sommigen denken dat Lenin daar nooit helemaal bovenop is gekomen.

Gevangeniskamp
De foto die nu van Yakubova is ontdekt, werd gemaakt toen Yakubova zich in een Siberisch gevangeniskamp bevond. Uiteindelijk wist ze uit het gevangeniskamp te ontsnappen en vluchtte ze naar Londen. Daar ontmoette ze Lenin – die inmiddels getrouwd was met Nadezhda Krupskaya – opnieuw. Krupskaya en Yakubova konden ooit vrij goed met elkaar door één deur, maar daar kwam in Londen vrij snel verandering in toen Yakubova tot afschuw van Krupskaya trouwde met ‘de afvallige econoom’ K. M. Takhtarev.

Hoewel Lenin naar verluidt dol was op Yakubova hadden ze reeds in Sint Petersburg hun eigen ideeën over hoe het verder moest met hun land. Het leidde regelmatig tot vurige discussies. Zo vond Yakubova dat de arbeiders een rol moesten spelen in de organisatie van de staat, partij en samenleving, terwijl Lenin dat meer als een taak zag van het partijbestuur. En ook in Londen hadden ze elk hun eigen ideeën over de revolutie. Uiteindelijk scheidden hun wegen toen Lenin terugreisde naar Europa en Yakubova in Londen bleef. In 1907 zou Yakubova naar Rusland zijn teruggekeerd. Wat er vervolgens van haar geworden is, is onbekend. Eén bron stelt dat ze in 1913 overleed. Andere bronnen houden het op 1917.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd