Eerste fossiel van ‘vampiervlieg’ gevonden

Wetenschappers hebben voor het eerst een fossiel gevonden van een bloedzuigende vlieg die het voorzien heeft op vleermuizen.

De onderzoekers vonden het fossiel in barnsteen. De vlieg moet zo’n twintig tot dertig miljoen jaar geleden in hars vast zijn komen te zitten. Het plakkerige goedje werd hard en de vlieg werd uitstekend bewaard. Het is voor het eerst dat onderzoekers een fossiel van deze vlieg terugvinden.

De vlieg. Foto: Oregon State University.
Oud
De vondst maakt de wetenschappers heel wat wijzer. Zo bewijst het fossiel dat de vlieg al zeker twintig miljoen jaar oud is. “Vleermuizen zijn zo’n vijftig miljoen jaar oud,” vertelt onderzoeker George Poinar in een persbericht. “We weten nu dat de vliegen ze al zeker de helft van die periode parasiteren.” Het verklaart waarom de vliegen zo geknipt zijn voor hun werk: bloed van vleermuizen opzuigen. De vleermuis en de vlieg zijn tezamen geëvolueerd.

Malaria
De onderzoekers ontdekten ook dat de vlieg malaria met zich meedroeg. Dat bewijst maar weer eens dat malaria ook al heel erg oud is, zo is in het blad Parasites & Vectors te lezen.

Zoeken
De vliegen leven in de vacht van de vleermuis. Hoe het exemplaar dat de onderzoekers vonden in het barnsteen terecht is gekomen? Waarschijnlijk was het beestje op zoek naar een partner. Dat is namelijk de enige gelegenheid waarbij de vliegen hun gastheer verlaten.

Anno 2012 zijn de vliegen er nog steeds. Maar het geslacht dat onderzoekers in het barnsteen terug vonden bestaat niet meer.

Bronmateriaal

"A battle of the vampires, 20 million years ago?" - Oregonstate.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Oregon State University (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd