Eerste experimenten met Hyperloop starten volgend jaar

hyperloop

In een half uurtje van Leeuwarden naar Parijs: met de Hyperloop is het mogelijk! En er wordt hard aan gewerkt.

De Hyperloop is een supersnelle vorm van passagierstransport. Het transport vindt plaats in een tunnel waarin sprake is van ‘speciale omstandigheden’ die het mogelijk maken dat een voertuig zich razendsnel van A naar B verplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een tunnel met daarin een zeer lage druk, waardoor er nauwelijks sprake is van luchtweerstand.

Elon Musk

Het was Elon Musk die de term en het idee ‘Hyperloop’ introduceerde. Hyperloop Technologies is één van de bedrijven die de Hyperloop werkelijkheid willen gaan maken. Het bedrijf staat los van Musk; Musk gaf eerder aan niet de ambitie te hebben om de Hyperloop verder te ontwikkelen en maakte er een open-source-project van.

Enorme snelheden
Voertuigen die door deze tunnel reizen, kunnen enorme snelheden bereiken. Eerder werd al gesuggereerd dat je over een afstand die vergelijkbaar is met de afstand tussen Leeuwarden en Parijs slechts een half uurtje zou doen. Of de Hyperloop dat waar kan maken, zal de komende tijd moeten blijken.

Testbaan
In Nevada wordt momenteel een testbaan gebouwd. Begin volgend jaar al moeten de eerste experimenten plaatsvinden. De testbaan is zo’n 3 kilometer lang. Op de baan moeten snelheden van zo’n 540 kilometer per uur kunnen worden gehaald.

De initiatiefnemers hopen natuurlijk dat de experimenten volgens plan verlopen en de beoogde snelheden worden behaald. Als dat inderdaad het geval is, verwachten ze tegen 2020 een volledig operationeel Hyperloop-systeem af te kunnen leveren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd