Eerste experimenten met dobberende zonnepanelen

In India beginnen dit jaar nog experimenten met drijvende zonnepanelen. Het is een veelbelovend idee voor landen met weinig ruimte, weinig geld en een flinke behoefte aan energie.

Er wordt een soort grofmazige, metalen constructie op het water gelegd waar de zonnepanelen op bevestigd worden. De panelen zijn wendbaar en draaien met de zon mee. Zo wordt voortdurend het maximale uit het zonlicht gehaald.

WIST U DAT…

…zonne-energie ervoor kan zorgen dat een energienet crasht?

Goedkoop
De drijvende zonnepanelen zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan de exemplaren die op het land staan. Er hoeft namelijk geen land voor vrijgemaakt te worden. Ook qua materiaal zijn de zonnepanelen goedkoper: zo hoeven ze niet gekoeld te worden, omdat het water die taak gratis en voor niks op zich neemt.

Storm
Bij slecht weer kunnen de zonnepanelen onder water worden geschoven. Zo wordt voorkomen dat ze beschadigd raken. Volgens het bedrijf dat de zonnepanelen gaat maken, zijn ze ook nog eens bestand tegen orkanen.

De eerste drijvende zonnepanelen moeten rond augustus in India verrijzen. Als de proeven goed verlopen, volgen andere landen wellicht ook snel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd