Eerste ecostad in de Verenigde Arabische Emiraten

Binnen vijf tot tien jaar is de eerste ecostad ter wereld klaar in de Verenigde Arabische Emiraten. De toekomstige stad met 50.000 inwoners is volledig klimaatneutraal en niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Aangezien de ecostad wordt gebouwd in een land dat dagelijks grote hoeveelheden olie produceert, is dat op zijn zachtst gezegd interessant.

De grootste uitdaging aan het bouwen van een stad in de woestijn is de vreselijke hitte. Hier maken de ontwerpers gebruik van door nieuwe zonnetechnieken in de stad te bouwen. Zo plaatsen de architecten spiegels in de stad, die het zonlicht focussen op een centrale toren. De uiteindelijke lichtbundel gaat vervolgens door diverse generatoren en op deze manier wordt elektriciteit opgewekt.

In de hele stad domineren LEDs het straatbeeld. Wanneer er genoeg elektriciteit is, dan hebben de LEDs een blauwe kleur. Zo niet, dan kleuren de LEDs rood. Een teken dat de inwoners tijdelijk energiezuiniger moeten leven.

In de ecostad Masdar zijn geen auto’s aanwezig. Daarnaast ontbreken hoge gebouwen, zoals wolkenkrabbers. Inwoners gaan te voet door de stad of via een speciaal ondergronds transportsysteem met podcars (een soort mini-metro’s). Misschien een tip voor Nederlandse bedrijven om in de toekomst de fiets te introduceren in Masdar.

Het project kost in totaal tien tot twintig miljard euro en wordt gefinancierd door sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan van Abu Dhabi.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd