In de staat Washington, in de Verenigde Staten, is voor de eerste keer een fossiel ontdekt van een dinosaurus. Het gaat om een soort uit de Theropoda groep; tweevoetige en vleesetende dinosaurussen.
Het fossiel werd gevonden langs de kust van het Sucia Island State Park op de San Juan eilanden. Onderzoekers kwamen het per ongeluk tegen tijdens het verzamelen van fossielen van ammonieten. Paleontologen hebben het inmiddels onderzocht en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift PLOS ONE.
Theropoda
Het 80 miljoen jaar oude fossiel is een gedeeltelijk linker dijbeen dat 16,7 inches (42,42 cm) lang is en 8,7 inches (22,1 cm) breed, afkomstig uit het Late Krijt. Wetenschappers kunnen niet met zekerheid vaststellen welke dinosaurus soort het bot precies toebehoort; daarvoor is het fossiel te incompleet. Wel stellen zij met zekerheid vast dat het hier gaat om een dinosaurus uit de Theropoda groep; hieronder vallen onder andere de Tyrannosaurus rex. Het fossiel is echter niet afkomstig van de beroemde vleeseter; berekeningen laten zien dat het dijbeen langer dan 91.44 centimeter moet zijn geweest, korter dan het dijbeen van de Tyrannosaurus rex.
Mosselen
Het gevonden fossiel verborg nog een verrassing: fossielen van prehistorische mosselen. Deze werden gevonden in het holle gedeelte van het dijbeen. Volgens de onderzoekers laten de mosselen zien welke andere organismen aanwezig waren in de leefperiode van de gevonden dinosaurus. Paleontologen waren nu wel in staat om de soort te identificeren: Crassatellites conradiana. Dit zijn mosselen die leefden in ondiep water. Het is dus goed mogelijk dat de dinosaurus vlakbij de zee is gestorven, met de golven is meegesleurd en uiteindelijk bij een rots terechtkwam.
Washington
Washington is nu de 37ste staat waar fossielen van dinosaurussen zijn gevonden. Het eerdere gebrek aan vondsten heeft te maken met het feit dat Washington destijds onder water lag. Dinosaurussen waren dieren die leefden op het land en niet in de zee. De vondst is volgens de paleontologen dan ook erg zeldzaam. Het geeft volgens hen inzicht in hoe de westkust er 80 miljoen jaar geleden uitzag. De steen waar het fossiel werd gevonden komt echter waarschijnlijk meer uit het zuiden. Door aardbevingen en andere geologische verschijnselen worden rotsen naar het noorden verplaatst. Wetenschappers twijfelen nog over de exacte locatie waar het fossiel vandaan komt, maar het huidige Californië en Mexico dingen mee.
Het fossiel van de dinosaurus is vanaf vandaag te zien in het Burke Museum.