Eerste dinosaurus met één klauw gevonden

In China hebben paleontologen het fossiel van een nieuwe dinosaurussoort ontdekt en bestudeerd. Het gaat om de xixianykus zhangi. De dinosaurus is klein en vooral gebouwd om te rennen. De xixianykus zhangi leefde aan het eind van het Krijt.

Hoewel het fossiel van de dinosaurus niet helemaal compleet is, gaan wetenschappers ervan uit dat het dier zo’n halve meter lang was. De dinosaurus is zo gebouwd dat hij bijzonder snel kan lopen. Zo is het bovenbeen veel korter dan het onderbeen en de voet. Ook zijn de achterpoten, het bekken en de rug zo gebouwd dat het dier ook bij snelheid stabiel blijft.

De bouw van de dinosaurus was ook handig bij één van zijn andere taken: het graven in de grond naar termieten en mieren. “Het klinkt misschien raar, maar graven en rennen gaan heel goed samen,” vertelt onderzoeker David Hone. “Sommige moderne soorten die termieten eten leggen lange afstanden tussen de koloniën van hun prooi af, dus een goede loper zoals de xixianykus kon dit patroon ook volgen. Bovendien was een kleine dinosaurus kwetsbaar ten opzichte van roofdieren en de mogelijkheid om snel weg te komen als gevaar dreigt is voor een dier als dit heel waardevol.

Afbeelding: Matt van Rooijen

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd