Eerste dino’s werden al omringd door bloeiende planten

bloemen

Nieuw onderzoek wijst erop dat de eerste bloemen ongeveer honderd miljoen jaar eerder bloeiden dan gedacht. En dat betekent dat de eerste dinosaurussen de bloeiende planten al in hun volle glorie konden aanschouwen.

Onderzoekers van de universiteit van Zürich trekken die conclusie op basis van fossiele resten van stuifmeelkorrels. Deze stuifmeelkorrels bewijzen dat de directe voorouders van bloeiende planten 240 miljoen jaar geleden al op aarde voorkwamen.

Afstamming
De bloeiende planten stammen af van – inmiddels uitgestorven – planten die weer familie zijn van bijvoorbeeld coniferen en zaadvarens. De enige resten die we vandaag de dag nog van de eerste bloeiende planten hebben, zijn stuifmeelkorrels. Omdat gefossiliseerde pollen van bloemen pas in aardlagen die 140 miljoen jaar oud zijn met grote regelmaat opdoken, namen onderzoekers altijd aan dat de bloeiende plant pas rond die tijd ontstond. Maar dit nieuwe onderzoek maakt melding van pollen die sterk lijken op de pollen van bloeiende planten en die 100 miljoen jaar ouder zijn. Dat suggereert dat de bloeiende planten ergens tussen 252 en 247 miljoen jaar geleden – en wellicht zelfs eerder – ontstonden.

Voor het Krijt

De onderzoekers ontdekten de fossiele resten – die uit het begin van het Trias stammen – in het noorden van Zwitserland. Eerder troffen de onderzoekers zo’n 3000 kilometer verderop – ten zuiden van Spitsbergen – al fossiele pollen aan die sterk leken op de pollen van bloeiende planten en die uit het midden van het Trias stamden. “We geloven dat zelfs zeer voorzichtige wetenschappers nu wel overtuigd zullen zijn dat bloeiende planten lang voor het Krijt al ontstonden.”

Belangrijk
De vondst is belangrijk, zo stellen de onderzoekers. Wetenschappers proberen al lange tijd de leeftijd van bloeiende planten te achterhalen. Vooralsnog zonder resultaat, voornamelijk doordat er maar geen extreem oude fossiele resten van bloeiende planten werden teruggevonden. “Daarom is de huidige vondst van bloem-achtige pollen uit het Trias zo belangrijk,” benadrukt onderzoeker Peter Hochuli.

Als de bloeiende planten inderdaad rond 250 miljoen jaar geleden ontstonden, betekent dat dat de bloem ouder is dan de bij. De bij ontstond namelijk pas ongeveer 100 miljoen jaar later. De onderzoekers vermoeden dan ook dat deze eerste bloeiende planten door andere insecten, bijvoorbeeld kevers, bestoven werden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd