De Europese ruimtevaartorganisatie heeft de eerste close-up-foto’s van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vrijgegeven. De foto’s zijn vandaag gemaakt door de Rosetta-ruimtesonde, die sinds vanochtend in een baan om de komeet draait.
De eerste foto is gemaakt op een afstand van 130 kilometer en heeft een resolutie van 2,4 meter per pixel. Er is een relatief glad gebied zichtbaar. Toch zijn er ook kraters, ravijnen en losse stenen zichtbaar.
De komeet is een ‘binary contact’, oftewel het bestaat uit twee delen die aan elkaar zijn gesmolten. Op deze tweede foto is dit goed te zien. De foto is op 120 kilometer afstand van de komeet gemaakt. Links bevindt zich het ‘hoofd’ van de komeet, rechts het ‘lichaam’. De resolutie is 2,2 meter per pixel.
Afstand wordt nog kleiner
De afstand van Rosetta tot de komeet is momenteel ongeveer 100 kilometer. Over enkele weken bedraagt de afstand nog maar 50 kilometer. Uiteindelijk zal Rosetta rakelings langs het oppervlak vliegen op een hoogte van 30 kilometer, misschien zelfs nog lager!
Philae-lander
Eén van de hoogtepunten van de missie zal de landing van de Philae-lander op de komeet zijn. Deze lander verankert zich in november van dit jaar op het oppervlak van de komeet en gaat minimaal één week onderzoek doen naar de samenstelling van de komeet. Wetenschappers hopen dat de lander enkele maanden actief blijft.
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!