Eerste detailfoto’s van Rosetta’s komeet zijn verschenen

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft de eerste close-up-foto’s van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vrijgegeven. De foto’s zijn vandaag gemaakt door de Rosetta-ruimtesonde, die sinds vanochtend in een baan om de komeet draait.

De eerste foto is gemaakt op een afstand van 130 kilometer en heeft een resolutie van 2,4 meter per pixel. Er is een relatief glad gebied zichtbaar. Toch zijn er ook kraters, ravijnen en losse stenen zichtbaar.

komeet1

De komeet is een ‘binary contact’, oftewel het bestaat uit twee delen die aan elkaar zijn gesmolten. Op deze tweede foto is dit goed te zien. De foto is op 120 kilometer afstand van de komeet gemaakt. Links bevindt zich het ‘hoofd’ van de komeet, rechts het ‘lichaam’. De resolutie is 2,2 meter per pixel.

komeet2

Wat gaat Rosetta eigenlijk doen?

De komeet 67P is momenteel op weg in de richting van de zon en zal transformeren tot komeet. Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar.

Afstand wordt nog kleiner
De afstand van Rosetta tot de komeet is momenteel ongeveer 100 kilometer. Over enkele weken bedraagt de afstand nog maar 50 kilometer. Uiteindelijk zal Rosetta rakelings langs het oppervlak vliegen op een hoogte van 30 kilometer, misschien zelfs nog lager!

Philae-lander
Eén van de hoogtepunten van de missie zal de landing van de Philae-lander op de komeet zijn. Deze lander verankert zich in november van dit jaar op het oppervlak van de komeet en gaat minimaal één week onderzoek doen naar de samenstelling van de komeet. Wetenschappers hopen dat de lander enkele maanden actief blijft.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd