Eerste cybergeneraal is een Amerikaan

Internet heeft de voorbije tien jaar een explosieve groei ondervonden. Vandaar dat het Amerikaanse leger het internet ziet als een potentieel slagveld. En bij een slagveld hoort natuurlijk een generaal. Maak kennis met Cyber Command en generaal Keith Alexander!

Om ‘digitale aanvallen’ af te weren heeft het Amerikaanse leger Keith Alexander benoemd tot bevelhebber van Cyber Command, die als ‘internetpoot’ moet fungeren binnen Defensie. In oktober zal Cyber Command op volle sterkte zijn en zal dan het eerste officiële internet-legeronderdeel ter wereld zijn. Vooral China en Rusland zijn momenteel druk bezig om het internet voor spionagedoeleinden en andere militaire acties te gebruiken. Volgens het persbericht dat de benoeming aankondigde, wil het Amerikaanse leger meer controle hebben over de steeds grotere dreigingen vanaf het internet.

Het Pentagon meldt dat Cyber Command zich voornamelijk zal bezighouden met verdediging en niet met digitale aanvallen.

Onder andere in 2003 werd er al een serieuze poging door hackers ondernomen om de systemen van Defensie te hacken. Eén van de beste aanvallen was een gecoördineerde aanval op meerdere netwerken, waarschijnlijk afkomstig uit China. Deze aanval, die opereerde onder de naam ‘Titan Rain‘, wist onder meer in het systeem van vliegtuigbouwer Lockheed Martin binnen te dringen.

Het is de bedoeling dat Cyber Command dit soort aanvallen afslaat en voorkomt. Zo zullen ‘vijanden’ niet alleen door middel van toetsenborden en muizen worden bestreden, maar ook met wapens. Dat zegt het Ministerie van Defensie, die liet doorschemeren dat hackers wellicht ook een groep commando’s bij hun thuis mogen verwachten.

Het Amerikaanse leger bezit ruim zeven miljoen computers en beschikt over 15.000 netwerken die bijna allemaal met het wereldwijde web zijn verbonden. Per dag worden honderden pogingen ondernomen om in deze systemen in te breken.

Bronmateriaal

https://news.cnet.com/8301-1009_3-10470186-83.html - CNET.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd