Eerste crowdfunding-ruimtetelescoop komt eraan!

ruimtetelescoop

Als het aan Planetary Resources ligt, bevindt zich in de ruimte binnenkort een telescoop die een beetje van ons allemaal is. Het bedrijf is een crowdfunding-project gestart: een ieder kan financieel een steentje bijdragen aan een ruimtetelescoop die bestuurd wordt door studenten, wetenschappers en ‘gewone’ burgers.

“Ik heb rovers en landers op Mars mogen besturen en nu kan ik die ongelofelijke ervaring met iedereen delen,” zo vertelt Chris Lewicki, mede-oprichter van Planetary Resources. “Mensen van elke leeftijd en met elke achtergrond zullen in staat zijn om de telescoop zo te richten dat we ons zonnestelsel en het verre heelal en aardscheerders kunnen bestuderen.”

Steentje bijdragen?
Om de ruimtetelescoop mogelijk te maken, is ongeveer één miljoen dollar nodig. Planetary Resources hoopt dat geld te verzamelen via Kickstarter. Hier kunt ook u uw financiële steentje bijdragen. Het geld wordt gebruikt om de telescoop te bouwen en te lanceren.

Planetary Resources

Planetary Resources wil in de toekomst grondstoffen uit de ruimte gaan halen. Het bedrijf denkt dan aan planetoïden die zich relatief dicht bij de aarde bevinden en grondstoffen bevatten die op aarde schaars aan het worden zijn.

Van ons allemaal
Uiteindelijk is de ruimtetelescoop daarmee een beetje van ons allemaal. En dus mogen we er ook allemaal een beetje mee spelen. Zo is het de bedoeling dat scholieren en studenten de ruimtetelescoop straks mogen richten op delen van het heelal die ze interessant vinden. Onderzoeksinstituten en musea kunnen tegen een lage prijs onderzoek doen met de ruimtetelescoop. Welke musea en onderzoeksinstituten die kans krijgen, hangt helemaal af van de mensen die de ruimtetelescoop financieren. Middels een speciale website en app kunnen zij straks stemmen op de onderzoekers die met de telescoop aan de slag willen.

Enthousiasme
Het belangrijkste doel van de crowdfunding-telescoop is echter dat nog meer mensen enthousiast raken over de ruimte. “Op deze manier directe toegang hebben tot een satelliet: dat is nog nooit gebeurd,” zo schrijven de mensen achter Planetary Resources. “De mensen die ons steunen zullen de eerste mensen in de geschiedenis zijn die een publieke ruimtetelescoop besturen.” Peter Diamandis, mede-oprichter van Planetary Resources, voegt daar het volgende aan toe: “In de laatste vijftig jaar hebben nationale overheidsinstellingen de verkenning van de ruimte geleid en ze hadden daarbij hun eigen prioriteiten. Wij veranderen de manier waarop we de ruimte verkennen.”

U heeft 33 dagen de tijd om uw financiële steentje bij te dragen. De campagna loopt inmiddels twee dagen en de teller staat al op meer dan 300.000 dollar. Wie een royale gift doet, kan rekenen op leuke extra’s. Bij 39 dollar wordt er bijvoorbeeld een foto van uzelf in de ruimte getoond en door de telescoop gefotografeerd. Bij 200 dollar mag u een object in de ruimte kiezen dat u door de telescoop gefotografeerd wilt zien worden. Die foto wordt vervolgens ook daadwerkelijk gemaakt.

Bronmateriaal

"Planetary Resources Announces World’s First Crowdfunded Space Telescope Campaign" - Planetaryresources.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Planetary Resources.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd