Eerste contact met aliens laat misschien nog wel 1500 jaar op zich wachten

We kunnen in theorie elk moment contact leggen met een buitenaards wezen, maar het zou ook helemaal niet gek zijn als het nog meer dan 1000 jaar duurt.

Die conclusie trekken onderzoekers van Cornell University. Waarom moeten we misschien nog wel 1500 jaar geduld hebben? Simpel. Omdat de ruimte heel groot is. “We hebben nog niets van aliens gehoord, omdat het heelal heel groot is, maar dat wil niet zeggen dat er verder niemand is,” vertelt onderzoeker Evan Solomonides.

Fermi Paradox
Solomonides en zijn collega’s bogen zich voor dit onderzoek over de Fermi Paradox. Naar schatting zijn er miljarden aardachtige planeten te vinden in ons sterrenstelsel. Maar ondanks dat is er nog geen contact geweest met aliens. En dat is de paradox: er zijn zoveel plekken waar buitenaards leven kan ontstaan en zich kan ontwikkelen, waarom hebben we dan nog nooit iets van aliens gehoord?

Groot
Op basis van hun onderzoek komen de wetenschappers tot de conclusie dat de Fermi Paradox eigenlijk helemaal niet zo’n paradox is. “Het heelal is groot. En zelfs al reizen signalen met de snelheid van het licht, dan nog moeten de signalen die beschavingen proberen te versturen een enorme afstand afleggen. Zelfs met de snelheid van het licht duurt het decennia, eeuwen of millennia om die afstanden te overbruggen.”

WIST JE DAT…

Tv-signalen
Ze illustreren dat aan de hand van een voorbeeld. Wij mensen sturen voortdurend signalen de ruimte in: tv- en radiosignalen. Die haasten zich al zo’n tachtig jaar met de snelheid van het licht van de aarde vandaan. Dat betekent dat deze signalen inmiddels elke ster binnen 80 lichtjaar van de zon bereikt hebben. Het gaat dan om zo’n 8531 sterren en zo’n 3555 aardachtige planeten. Dat lijkt misschien een hoop, maar onze Melkweg telt naar schatting zo’n 200 miljard sterren! We hebben dus nog maar een fractie van de potentieel leefbare planeten in onze Melkweg bereikt.

Logisch
Wanneer we rekening houden met de relatief korte periode (zo’n 80 jaar) waarin we signalen uitzenden, de frequentie waarmee leven waarschijnlijk voorkomt en de omvang van het heelal is de Fermi Paradox geen paradox. Sterker nog: het is heel logisch dat er nog geen contact is geweest.

Het lijkt erop dat we nog wel even na kunnen denken over wat we als eerste tegen de aliens gaan zeggen.
Het lijkt erop dat we nog wel even na kunnen denken over wat we als eerste tegen de aliens gaan zeggen.

1500 jaar
Op basis van hun onderzoek stellen de wetenschappers dat we waarschijnlijk pas van aliens horen als ongeveer de helft van de Melkweg door onze uitgezonden signalen is aangedaan. En dat duurt nog zo’n 1500 jaar. “Dat wil niet zeggen dat we dan contact moeten hebben gelegd en we als dat niet gebeurt alleen zijn,” benadrukt Solomonides. “We beweren alleen maar dat het onwaarschijnlijk is dat we dan nog niets van ze hebben gehoord.”

Het kan dus nog wel even duren voor we contact hebben gelegd. Maar we moeten de moed zeker niet laten zakken. “We kunnen elk moment wat horen, maar het is waarschijnlijk dat we over 1500 jaar van nu iets hebben gehoord. Tot die tijd kan het lijken dat we alleen zijn, zelfs als dat niet het geval is. Maar als we stoppen met luisteren of kijken, missen we de signalen misschien. Dus we moeten blijven kijken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd