Eerste commerciële vlucht naar de maan stuit op een probleempje

De computer aan boord van ruimtevaartuig Beresheet heeft zich onverwacht gereset.

Vorige week lanceerde het team van SpaceIL met succes ruimtevaartuig Beresheet, dat op dit moment koers zet naar de maan. Alles liep op rolletjes, tot nu. Want kort voordat de sonde een manoeuvre moest uitvoeren, werd één van de computers aan boord van het vaartuig plotseling gereset. Hierdoor kon ook de manoeuvre niet uitgevoerd worden. Onduidelijk is of dit gevolgen heeft voor de maanlanding die op dit moment gepland staat voor 11 april.

Situatie
SpaceIL is op dit moment druk bezig om de situatie te analyseren. Volgens het team werken de systemen aan boord van Beresheet nog wel naar behoren.

Uitdagingen
Bij voorbaat wist het team al dat er wat uitdagingen te overbruggen zouden zijn. Natuurlijk is een lancering al een risico op zich. Maar eenmaal in de lucht, kan er ook van alles misgaan. Zo is het niet gemakkelijk om het kleine vaartuig – het kleinste vaartuig op gewicht ooit – over enorme afstand te lokaliseren en contact te maken. Daarnaast is het vaartuig niet uitgerust met GPS, dus is het nog knap lastig om Beresheet de juiste kant op te sturen. Bovendien moet de lander – na een paar rondjes om onze planeet gecirkeld te hebben – aan de zwaartekracht van de aarde ontsnappen en zich door die van de maan laten vangen. Hiervoor moet het vaartuig zich op de juiste locatie bevinden, op het juiste moment en met de juiste snelheid. Maar de grootste uitdaging is toch wel de laatste: de landing op de maan.

Beresheet schrijft geschiedenis
De lancering van het Israëlische ruimtevaartuig is er één voor in de geschiedenisboeken. Zo is Beresheet de eerste private lander die op weg is naar de maan. Als alles volgens plan verloopt, zal Israël het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China – worden dat een vaartuig op de maan zal zetten. Beresheet zal wel de langste reis maken. Zo zal de reis 6,5 miljoen kilometer gaan bedragen. Maar kijken we naar het prijskaartje, dan blijkt dat de bouw van het ruimtevaartuig slechts 100 miljoen dollar kostte; een schijntje in vergelijking met andere landers waar vaak miljarden dollars voor uitgetrokken wordt.

Als het Beresheet gaat lukken om op de maan te landen, zal deze eerst een selfie maken om aan te tonen dat het vaartuig daadwerkelijk voet op de maan heeft gezet. Ook is er een tijdscapsule meegereisd, bestaande uit drie schijven elk overladen met honderden digitale bestanden en informatie over de mensheid. Zowel het vaartuig, als de capsule zullen voor onbepaalde tijd op de maan vertoeven en zullen – naar alle waarschijnlijkheid – niet meer naar de aarde terugkeren. De informatie is dan ook bedoeld voor toekomstige generaties.

Bronmateriaal

"" -
" target="_blank">Twitter" - SpaceIL

"Successful Launch!" - IAI

Afbeelding bovenaan dit artikel: @SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd