Eerste commerciële vlucht in februari naar het ISS

Er komt een mijlpaal aan: begin volgend jaar koppelt het allereerste commerciële ruimtevaartuig zich aan het ISS.

Dat heeft NASA bekendgemaakt. Het moet allemaal op 7 februari 2012 gaan gebeuren. En de grote eer van het eerste commerciële bedrijf dat naar het ISS gaat, is weggelegd voor SpaceX.

SpaceX
SpaceX is een Amerikaans bedrijf dat raketten en ruimtecapsules ontwikkelt. Vorig jaar bracht SpaceX als eerste bedrijf een ruimtecapsule in een baan rondom de aarde. Een hele prestatie.

WIST U DAT?

…SpaceX ook enorm zware raketten ontwikkelt?

Vooruitgang
En al die ambitie wordt nu beloond. NASA laat SpaceX als eerste commerciële partner naar het ISS vliegen. “SpaceX heeft de laatste maanden enorme vooruitgang geboekt,” zo laat William Gerstenmaier namens NASA weten. Hij ziet de lancering van de eerste commerciële vlucht richting het ISS als het begin van “een nieuw tijdperk”.

Robotarm
Ruimtevaartuig Dragon moet het uiteindelijk allemaal gaan doen. Het paradepaardje van SpaceX gaat begin februari de lucht in, voert daar enkele tests uit en koppelt zich daarna aan het ISS. Dat laatste gaat met behulp van een robotarm. Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation grijpen Dragon met behulp van deze arm. Na afloop van de missie zorgt deze robotarm er ook weer voor dat Dragon kan vertrekken. “SpacX is blij dat het het eerste commerciële bedrijf in de geschiedenis is dat bij het ISS aan komt,” vertelt Gwynne Shotwell namens SpaceX.

Dat NASA een pas op de plaats maakt en een private onderneming de mogelijkheid biedt om naar het ISS te gaan, is niet heel verwonderlijk. Nu de spaceshuttle met pensioen is en een opvolger op zich laat wachten, kan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie alle hulp gebruiken. Op dit moment is men voor de bevoorrading en bemanning van het ISS afhankelijk van de Russen. Het zou fijn zijn als een tweede partij de Russen wat kon ontlasten. SpaceX vult die rol op zijn beurt natuurlijk weer graag in.

Bronmateriaal

"NASA Announces Launch Date and Milestones for Spacex Flight" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA en laat zien hoe Dragon zich aan het ISS koppelt.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd