De chatbot Eugene Goostman is er in geslaagd om de Turing-test te verslaan. Dit meldt de universiteit van Reading. Vorig jaar deed de puberende chatbot al een moedige poging en toen overtuigde Eugene 29 procent van de proefpersonen dat hij een echt mens was. Dit is nu gestegen naar 33% van de participanten.
Het is voor het eerst dat een chatbot de eerste fase van een Turing-test doorstaat. De eerste fase houdt in dat een machine in een sessie van vijf minuten meer dan dertig procent van de mensen overtuigt dat hij een mens is. In 2012 was er al een computerprogramma dat meer dan de helft van de spelers overtuigde een mens te zijn, maar dit is de eerste keer dat een chatbot zo ver is gekomen.
Eugene Goostman is een chatbot die zich voordoet als een dertienjarige jongen uit Oekraïne. Hij heeft een persoonlijkheid en een levensverhaal. De chatbot breekt de zinnen in stukjes – zogenoemde tokens – en probeert een relevant antwoord te geven. Ook kan Eugene op een later tijdstip terugkomen op zinnen die in het begin van een gesprek genoemd zijn. “Omdat Eugene dertien jaar is, geloven participanten dat hij nog niet alles weet”, legt professor Kevin Warwick van de universiteit van Reading uit. “De komende jaren gaan we Eugene nog verder verbeteren.”
Dit weekend vond Turing 2014 plaats. Aan de wedstrijd deden meerdere chatbots mee. In totaal beoordeelden 30 menselijke participanten of zij een gesprek hadden met een chatbot of een ‘echt’ mens.