Eerste boeren waren nog 5.000 jaar lactose-intolerant

  melk2

  De eerste Europese boeren hadden tijd nodig om aan hun vernieuwde menu te wennen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hoewel de eerste boeren kaas aten en melk dronken, bleven ze nog zo’n 5.000 jaar lactose-intolerant.

  Een internationaal team van wetenschappers analyseerde het DNA van de dertien, vroege Europeanen. Zij leefden in de periode van 5.700 voor Christus tot 800 voor Christus. De onderzoekers gebruikten het binnenste van de oren om een DNA-analyse uit te voeren. Dit bot is het hardst en daardoor het beste beschermd tegen schade. Ideaal dus voor DNA-analyse bij mensen en zoogdieren.

  De onderzoekers ontdekten dat de huid van boeren en jager-verzamelaars steeds minder pigment bevatte (en dus lichter werd), maar zij zagen geen versnelde tolerantie voor lactose. Ondanks dat boeren dus veel geiten, koeien en schapen hadden, konden zij dus niet veel melk drinken.

  Wanneer iemand lactose-intolerant is, dan is zijn lichaam niet in staat om lactose af te breken. Hierdoor wordt lactose opgenomen in het bloed, waardoor er allerlei symptomen kunnen ontstaan. Voorbeelden van symptomen zijn een opgeblazen gevoel hebben, winderigheid en diarree.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd