Mogelijk oudste bewijs voor rechtshandigheid gevonden

  Archeologen hebben bewijs gevonden dat een Homo habilis rechtshandig was. Deze mensachtige leefde 1,8 miljoen jaar geleden. Het individu hield in zijn rechterhand een steen vast, waarschijnlijk om eten te snijden.

  De onderzoekers vonden kleine snijmarkeringen op een tand in de bovenkaak van een fossiel. Deze beschadigingen zijn onderzocht en daaruit blijkt dat ze waarschijnlijk zijn veroorzaakt door een stenen gereedschap. De richting waarin deze beschadigingen lopen wijst erop dat de Homo habilis de steen met zijn rechterhand vasthield.

  Waarschijnlijk at de mensachtige een vlees door het enerzijds tussen zijn tanden te klemmen en anderzijds met zijn linkerhand vast te houden. In zijn rechterhand hield hij de steen vast om stukken van het vlees af te snijden. Dit gebeurde dicht bij zijn lippen, omdat een stuk vlees anders te groot was. Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien.

  eten

  Het is nog te vroeg om te concluderen dat een voorkeur voor rechts al twee miljoen jaar in ons systeem zit. Er is immers pas één Homo habilis-exemplaar gevonden met een voorkeur voor rechts. Toch is het heel aannemelijk dat het zo is, want de meeste Neanderthalers waren ook al rechtshandig. 89% van de Neanderthalers was rechtshandig: een percentage wat overeenkomt met de huidige wereldbevolking. Bij apen is de verdeling precies gelijk: 50/50.

  Als de Homo habilis ook een voorkeur had voor rechts, dan wijst dit er op dat er al vroeg sprake was van lateraliteit (elke hersenhelft heeft eigen functies). Tegenwoordig is de linkerhersenhelft verantwoordelijk voor het aansturen van de rechterzijde van ons lichaam. Ook is deze hersenhelft verantwoordelijk voor onze taal. Dus als de Homo habilis voornamelijk rechtshandig was, is het heel aannemelijk dat de mensachtige ook op het gebied van taal al ver ontwikkeld was.

  “Ik denk dat we bewijs hebben gevonden van lateraliteit, rechtshandigheid en misschien wel het gebruik van taal”, zegt onderzoeker David Frayer van de universiteit van Kansas. “Wellicht is er sprake van een connectie.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd