Eerste bewijs dat microplastics wel degelijk slecht zijn voor hart en bloedvaten

Microplastics vinden we diep in onze longen, in de hersenen, de placenta. Sterker nog, per week werken we een bankpasje aan plastic naar binnen. Of dat schadelijk is? We hopen heel hard van niet, maar steeds meer studies tonen helaas toch het tegendeel aan.

Volgens een nieuwe studie, die wordt gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van het American College of Cardiology, vergroten de microplastics in ons lijf onder meer de kans op beroertes en diabetes.

Eerste bewijs
“Deze studie levert het eerste bewijs dat blootstelling aan microplastics invloed heeft op de hart- en vaatgezondheid, met name chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en beroertes”, reageert datawetenschapper Sai Rahul Ponnana van de Case Western Reserve School of Medicine in Ohio. “We vergeleken 154 sociaaleconomische en omgevingsfactoren in onze analyse, maar verwachtten niet dat microplastics in de top 10 zouden staan als beste voorspeller van de kans op chronische ziekten.”

Microplastics – met een diameter tussen 1 nanometer en 5 millimeter – komen vrij als grotere stukken plastic afbreken. We worden eraan blootgesteld door het water dat we drinken, het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen.

555 meetpunten
De onderzoekers keken in dit geval specifiek naar microplastics in water, met name omdat dit beter wordt bijgehouden. Ze hadden de beschikking over een dataset van 555 meetpunten. De hoeveelheid microplastics werd geclassificeerd als laag bij 0 tot 200 deeltjes per vierkante meter en als zeer hoog bij meer dan 40.000 deeltjes per vierkante meter.

De onderzoekers beoordeelden het aantal gevallen van hoge bloeddruk, diabetes, beroerte en kanker met behulp van gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Ze gebruikten ook een machine learning-model om de prevalentie van deze aandoeningen te voorspellen en de hoeveelheid microplastics als risicofactor te vergelijken met 154 andere sociale en omgevingsfactoren zoals het mediane inkomen van huishoudens, de arbeidsparticipatie en de luchtvervuiling door fijnstof.

Geen verband met kanker
De hoeveelheid microplastics in het water hield zoals gezegd verband met hoge bloeddruk, diabetes en beroertes, maar goed nieuws: met kanker was er geen relatie. Wel is het zo dat geldt: hoe meer microplastics in het water, hoe groter de kans op ziektes.

Nu is een verband niet per se oorzakelijk. Het kan ook zijn dat er niet voor niets meer plastic in het water zit: mensen leven er misschien ongezonder, omdat ze bijvoorbeeld meer kant-en-klaar-voedsel of bewerkte producten eten, die in plasticverpakkingen zitten, al is wel geprobeerd om daar zoveel mogelijk voor te corrigeren.

En als er al een oorzakelijk verband bestaat, is meer onderzoek nodig om te bepalen wat de veilige ondergrens is. Hoeveel microplastics verdraagt je lichaam en hoelang kun je er aan worden blootgesteld zonder schade?

Minder plastic aub
Maar, zo zegt de onderzoeker, uitgaande van het huidige bewijs is het redelijk om aan te nemen dat microplastics slecht zijn voor de gezondheid en dat we stappen moeten nemen om de blootstelling te verminderen. Omdat het erg lastig is om als burger te vermijden dat je microplastics inademt of opdrinkt, moeten overheden en bedrijven zich inzetten om minder plastic te produceren en te zorgen voor een goede verwijdering ervan. “Het milieu speelt een heel belangrijke rol bij onze gezondheid, vooral die van hart en bloedvaten”, besluit Ponnana. “Goed zorgen voor het milieu betekent dus ook goed zorgen voor onszelf.”

Tips om minder microplastics binnen te krijgen
Hoe moeilijk het ook is, er zijn manieren om je blootstelling aan microplastics te verminderen. Drink bijvoorbeeld water uit de kraan in plaats van uit plastic flessen. Dat scheelt gigantisch veel. Ook kun je beter geen eten in plastic verhitten en mijd je maar liever voedsel uit blik. Benieuwd naar nog veel meer tips? Lees dan hier snel verder.

 

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd