Eerste bemande missie naar Mars komt flinke stap dichterbij

marslander

De ambities van Mars One lijken wat concreter te worden. De organisatie – die tegen 2025 een bemande basis op Mars wil realiseren – heeft een contract afgesloten met Lockheed Martin. Lockheed Martin moet de Marslander die voorafgaand aan de bemande missie naar Mars gelanceerd wordt, gaan bouwen.

Ook sloot Mars One een contract af met Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL). Deze partij zal een communicatiesatelliet voor Mars One gaan bouwen. De satelliet komt in een baan rondom Mars te draaien en zal beelden en informatie die de Marslander verzamelt, naar de aarde versturen.

Lancering
Zowel de lander als de communicatiesatelliet moeten in 2018 gelanceerd worden. “Met deze missies brengt Mars One een bemande basis op Mars een stapje dichter bij de werkelijkheid,” stelt mede-oprichter van Mars One, Arno Wielders. Een aantal technologieën die tijdens deze missie getest wordt, is namelijk van cruciaal belang voor permanente bewoning van de rode planeet. Zo gaat de Marslander bijvoorbeeld proberen om water uit de Martiaanse grond te halen. “De demonstratie van waterproductie op Mars is van cruciaal belang voor een bemande missie.”

Toch niet

Eerder stond de lancering van de Marslander en communicatiesatelliet gepland voor 2016. Maar dat bleek iets te ambitieus. Mars One heeft besloten zichzelf twee extra jaren te gunnen.

Phoenix
Mars One is opgetogen over de stap die nu gezet is. “We zijn heel opgewonden dat we Lockheed Martin en SSTL voor onze eerste missies naar Mars hebben kunnen contracteren,” vertelt mede-oprichter van Mars One Bas Lansdorp. Het zijn dan ook zeker niet de minste partijen om mee samen te werken. Lockheed Martin ontwierp en bouwde de Marslander die NASA in 2007 tijdens de Phoenix-missie met succes naar Mars stuurde. De lander die Lockheed Martin nu voor Mars One gaat bouwen is deels op die lander gebaseerd.

Als alles volgens plan verloopt, zal de lander die Mars One op het oppervlak van de rode planeet gaat zetten, de eerste private lander zijn die voet op Mars zet.

Bronmateriaal

"Lockheed Martin and SSTL selected for Mars One’s first Unmanned Mission to Mars" - Mars-One.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mars One.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd