Wetenschappers hebben voor het eerst 3D-filmpjes van levend sperma gemaakt. De filmpjes kunnen gebruikt worden om een nog beter beeld te krijgen van de beweeglijkheid, de vorm en het gedrag van sperma.
Wanneer stellen met vruchtbaarheidsproblemen te maken krijgen, is het vaak nuttig om het sperma van de man onder de loep te nemen. Beweegt het goed? Is de vorm normaal? En ook wanneer stellen hun toevlucht nemen tot bijvoorbeeld IVF is het van groot belang om meer te weten te komen over het sperma om de kans op een succesvolle terugplaatsing te vergroten.
Op dit moment zijn er verschillende manieren om de spermaconcentratie en beweeglijkheid vast te stellen (zo kunnen we het sperma bijvoorbeeld onder de microscoop leggen en bestuderen). Maar al die methodes zijn tweedimensionaal. Een nieuw onderzoek brengt daar verandering in. Het kijkt niet alleen naar de x- en y-positie van sperma, maar ook naar de diepte (z-positie). “En door het verkrijgen van filmpjes waarop sperma in 3D beweegt, voegen we daar nog een vierde dimensie aan toe: tijd,” benadrukt onderzoeker Giuseppe Di Caprio.
De beelden zijn niet alleen handig om het sperma van specifieke mannen te evalueren. Ze kunnen ook gebruikt worden om meer over sperma in het algemeen te weten te komen. In de toekomst hopen de onderzoekers met deze techniek uiteindelijk ‘slecht’ sperma van ‘goed’ sperma te kunnen scheiden. Het beste sperma kan dan vervolgens gebruikt worden tijdens een vruchtbarheidsbehandeling.