2014 aa

Wetenschappers hebben op 1 januari de eerste planetoïde van 2014 ontdekt. En deze eerste planetoïde stevende direct op de aarde af en is hoogstwaarschijnlijk volledig in de atmosfeer verbrand. Het is slechts de tweede keer dat wetenschappers een planetoïde die een ontmoeting met de aarde niet overleeft, van tevoren hebben zien aankomen.

De ruimtesteen – die de naam 2014 AA draagt – werd op nieuwjaarsdag ontdekt. De ruimtesteen was ongeveer drie meter groot. In eerste instantie leek het er nog op dat de steen en de aarde elkaar niet zouden gaan raken: 2014 AA zou op enkele honderden meters afstand de aarde passeren.

Maar nu lijkt het erop dat de ruimtesteen toch in botsing is gekomen met onze planeet en daarbij in de atmosfeer is verbrand. “Het is vrijwel zeker dat 2014 AA de aardse atmosfeer op 2 januari raakte,” zo schrijft het Minor Planet Center. “Het is onwaarschijnlijk dat 2014 AA de atmosfeer intact verlaten heeft, aangezien deze qua grootte vergelijkbaar was met 2008 TC3: het enige andere object dat we voordat deze de atmosfeer inging geobserveerd hebben.”

Deze 'boog' geeft aan waar de planetoïde in de atmosfeer kan zijn verbrand. Afbeelding: Bill Gray.

Deze ‘boog’ geeft aan waar de planetoïde in de atmosfeer kan zijn verbrand. Afbeelding: Bill Gray.

Waar 2014 AA de atmosfeer binnen is gedrongen, is nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers analyseren enkele zwakke infraroodsignalen die in het gebied waarin de planetoïde hoogstwaarschijnlijk in de atmosfeer belandde, zijn gedetecteerd. Vooralsnog lijkt de planetoïde ergens boven de Atlantische Oceaan te zijn verbrand.

De aarde gezien vanaf de planetoïde 2014 AA. Afbeeldingen: Pasquale Tricarico.

De aarde gezien vanaf de planetoïde 2014 AA. Afbeeldingen: Pasquale Tricarico.