Voor het eerst gefotografeerd: de noordpool van Jupiter

NASA’s Juno-ruimtesonde heeft verschillende foto’s gemaakt van de noordpool van Jupiter. Het is voor het eerst dat een ruimtesonde het noordpoolgebied van deze planeet zo goed in kaart brengt.

Op 27 augustus voerde Juno de eerste scheervlucht uit langs Jupiter. De afstand tussen de wolkentoppen en het ruimtevaartuig bedroeg op het hoogtepunt slechts 4.200 kilometer. In totaal staan er nog 35 scheervluchten gepland.

“We hebben voor het eerst een glimp opgevangen van Jupiters noordpool en dit gebied is absoluut uniek”, zegt hoofdonderzoeker Scott Bolton van de Juno-missie. “Het is er blauwer dan op de rest van de planeet. Ook zijn er veel stormen op de noordpool. Ook zien we geen bekende wolkenbanden, zoals we gewend zijn van Jupiter. Wie deze foto voor het eerst ziet, zal Jupiter niet direct herkennen.”

Juno vliegt naar de noordpool toe en kiekt hier zowel de noordpool als Jupiters bekende wolkenbanden. Bekijk hier een grotere versie van deze foto. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.
Juno bevindt zich hier 78.000 kilometer boven de noordpool van Jupiter. Bekijk hier een grotere versie van deze foto. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.

De wolken werpen een schaduw op lagere delen van de atmosfeer. “Dit is een teken dat deze wolken zich veel hoger bevinden”, aldus Bolton.

De Cassini-ruimtesonde heeft al regelmatig foto’s gemaakt van de polen van Saturnus. Op de noordpool van de ringenplaneet is een zeshoek te zien. Dit is een blijvend wolkenpatroon dat twee keer zo groot is als de diameter van de aarde. “Jupiter heeft geen soortgelijke hexagoon”, vervolgt Bolton. “De grootste planeet van ons zonnestelsel is buitengewoon. We hebben gelukkig nog veel meer scheervluchten op het programma staan om te ontdekken hoe uniek Jupiter is.”

Juno heeft ook infraroodbeelden gemaakt van actieve gebieden op Jupiter, zoals van poollicht nabij de zuidpool. Dit soort foto’s kunnen niet gemaakt worden vanaf de aarde. “Nu met de Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) kan dit gelukkig wel”, zegt onderzoeker Alberto Adriani van het Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali in Rome. “De beelden zijn zeer gedetailleerd, waardoor we veel kunnen leren over de vorm en dynamiek van aurora’s.”

Zuiderlicht op Jupiter. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.

De komende tijd kunnen we nog veel meer mooie foto’s verwachten van Juno. Sterker nog: vanaf november mag jij bepalen waar de JunoCam op wordt gericht.

Bronmateriaal

"Jupiter’s North Pole Unlike Anything Encountered in Solar System" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd