Voor het eerst een dinosaurus met artritis ontdekt

Infectieuze artritis maakte het leven van de dinosaurus – die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefde – er zeker niet gemakkelijk op.

Wetenschappers ontdekten de resten (een ellepijp en spaakbeen) van de dinosaurus in New Jersey. De dinosaurus behoort tot de Hadrosauridae en was een planteneter.

Pijnlijk
Onderzoek wijst uit dat de dinosaurus leed aan infectieuze artritis: een bacteriële ontsteking van een gewricht. Een zeer pijnlijke aandoening die we vandaag de dag bij vogels, krokodillen, maar ook bij mensen aantreffen. Het is echter voor het eerst dat infectieuze artritis (ook wel septische artritis genoemd) bij een dinosaurus is waargenomen.

Elleboog
De infectieuze artritis had in ieder geval het ellebooggewricht van de dinosaurus aangetast, zo schrijven de onderzoekers. Omdat alleen de ellepijp en het spaakbeen van de dinosaurus zijn teruggevonden, weten ze niet of de bacteriële infectie zich verder door het lichaam verspreid had. Wat de onderzoekers wel weten, is dat de dinosaurus de ontsteking in het ellebooggewricht ruime tijd voor zijn dood opliep en er dus aardig lang mee heeft rondgelopen.

Het komt niet vaak voor dat fossiele resten getuigen van ziekten of verwondingen. En ook dinosaurussen van de oostkust van Noord-Amerika al vrij zeldzaam. Dat nu in fossiele resten van een dinosaurus, gevonden aan de oostkust van Noord-Amerika een ziekte is aangetroffen, is dus extra bijzonder.

Bronmateriaal

"First diagnosis of septic arthritis in a dinosaur" - Royal Society Open Science
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door James Havens.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd