‘Eerst dat bot bijslijpen en dan een facelift’

Facelifts worden door velen gretig aangegrepen in een poging de eeuwige jeugd te behouden. Wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat al die prikjes en operaties slechts deels werken. Wie het echt goed wil doen, zal dieper moeten gaan en ook zijn of haar beenderen laten wijzigingen.

Artsen hebben ontdekt dat ook de botten in het gezicht naarmate iemand ouder wordt, veranderen. Met name het kaakbeen verandert sterk en zorgt voor een heel ander – ouder – uiterlijk.

Foto: University of Rochester Medical Center
De wetenschappers baseren hun conclusies en nieuwe aanpak op de 120 CT-scans. De scans waren van drie groepen mensen: jongeren (20 tot 36 jaar), mensen van middelbare leeftijd (41 tot 64 jaar) en ouderen (65 jaar en ouder). De onderzoekers vergeleken de lengte van de botten met elkaar en concludeerden dat met name het kaakbeen naarmate iemand ouder wordt aanzienlijk groeit. Ook is de kaak minder goed in staat om het zachte weefsel van het gezicht en de nek te ondersteunen, waardoor dit gaat hangen.

“De kaak is de fundering van het onderste deel van het gezicht en een verandering daarvan beïnvloedt de schoonheid van het gezicht,” vertelt onderzoeker Howard N. Langstein. “Artsen hebben altijd geleerd dat het ouder worden van het gezicht veroorzaakt wordt door hangend zacht weefsel en een verlies van elasticiteit. Ook hebben we altijd geweten dat botten naar verloop van tijd veranderen, maar we onderschatten de mate waarin dit mensen ouder maakt.”

De onderzoekers pleiten voor een geheel nieuwe benadering waarbij ouderdom op twee manieren wordt bestreden. Eerst wordt de structuur van de botten aangepakt en daarna moet de huid worden strak getrokken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd