Eentiende van alle wildernis is in twintig jaar tijd verdwenen

Het gaat niet goed met wildernisgebieden op aarde. In twee decennia is eentiende van alle pure natuur verdwenen. Het gaat om een gebied twee keer groter dan de Amerikaanse staat Alaska.

Het Amazonegebied en het hart van Afrika zijn het hardst geraakt. Dit beweren Australische wetenschappers in een nieuw paper. De onderzoekers brachten al het wildernis in kaart en vergeleken dit met de situatie begin jaren negentig. De afgelopen twintig jaar is 3,3 miljoen vierkante kilometer aan wildernis verloren gegaan. Zuid-Amerika zag dertig procent van de totale wildernis in rook opgaan, terwijl Afrika 14 procent verloor.

In totaal is er nu nog steeds dertig miljoen vierkante kilometer wildernis, wat 23 procent van al het land op onze planeet is. Het grootste deel van deze pure natuur bevindt zich in Noord-Amerika, Australië, Noord-Azië en Noord-Afrika.

Wat is nu precies wildernis?
Een wildernisgebied is een regio die niet of minimaal beïnvloed is door menselijke activiteit. De samenstelling, structuur en andere kwaliteiten van bodem, water en lucht zijn niet door mensen veranderd. De Sahara en grote delen van het Amazonegebied zijn voorbeelden van wildernis.

Wildernis in Nederland en België
In de Benelux is ook nog steeds wildernis te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het bosrijke gebied Wildernis bij Stekene, het moeras bij Leimuiden en de Harense Wildernis in Groningen. Ook delen van grotere natuurgebieden met weinig menselijke inmenging zijn te scharen onder het kopje ‘wildernis’, zoals de Biesbosch, de Veluwe, de Ardennen en het waddengebied.

Beschermen
“Het is tragisch dat er de afgelopen twintig jaar zoveel wildernisgebieden verloren zijn gegaan” reageert professor William Laurance van de James Cook University. “Het is belangrijk dat er een internationaal beleid komt voor het te laat is en er nog meer wildernis verdwijnt. We hebben slechts één of twee decennia om deze crisis te stoppen. Wanneer wildernis verdwijnt, komt het bijna nooit meer terug. De enige optie is om de overgebleven gebieden te beschermen.”

Bronmateriaal

"World wilderness lost" - James Cook University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd