Eenoogkreeftje springt het best

Het eenoogkreeftje is klein – één tot twee millimeter lang – maar niet te onderschatten. Het diertje heeft relatief gezien de sterkste poten ter wereld. Met meer spierkracht dan de kangoeroe kan het eenoogkreeftje met een snelheid van 500 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde versnellen en springen.

Dat blijkt uit onderzoek. “De truc is dat eenoogkreeftjes, in tegenstelling tot veel andere dieren, twee verschillende systemen voor voortbewegen hebben,” legt onderzoeker Thomas Kiorboe uit. “Eentje om te zwemmen en eentje om te springen.”

Menu
Er zijn nogal wat zeedieren die het eenoogkreeftje op het menu hebben staan. Onder meer de kwal, haring en makreel lusten er wel pap van. Vandaar dat het diertje ook in no-time weg moet kunnen zijn. Zijn spierkracht helpt daarbij. Relatief gezien heeft hij de sterkste poten van het hele dierenrijk.

Torpedo
De onderzoekers legden de sprongen van het eenoogkreeftje vast op camera en berekenden zo de snelheid van het beestje. De kracht die hierbij kwam kijken, bleek tien keer hoger te liggen dan bij welk ander dier dan ook. Het lichaam van het kreeftje draagt daar aan bij. “Het lijf heeft de vorm van een torpedo.”

Het eenoogkreeftje springt door met zijn poten naar achteren te schoppen en zet zich daarbij ten allen tijde af tegen het water. Die sprong helpt het kreeftje ook om zijn prooi te vangen. Normaal gesproken brengt de beweging van een roofdier in het water een golf voort die ervoor zorgt dat de prooi verder weg dobbert. Maar doordat het kreeftje met zo’n snelheid en kracht springt, heeft het water geen tijd om die golf te creëren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd