Eenhondpolitiek in Shanghai

Vanaf gisteren mogen gezinnen in de grootste stad van China nog maar één hond hebben. De maatregel moet het aantal gevallen van hondsdolheid terugdringen.

Na de eenkindpolitiek moeten ook de honden eraan geloven. Het aantal trouwe viervoeters is de afgelopen jaren flink gestegen in Shanghai en dat brengt een groot probleem met zich mee: hondsdolheid.

Geregistreerd
Shanghai telt zo’n 23 miljoen inwoners en naar schatting zo’n 800.000 honden. Maar slechts 140.000 daarvan staan geregistreerd.

WIST U DAT…

Wetgeving
Vanaf gisteren mogen gezinnen nog maar één hond hebben. Ook moet deze geregistreerd en gevaccineerd zijn. Als de politie een hond tegen het lijf loopt die niet is gevaccineerd, volgt een boete. Een niet geregistreerde hond wordt als illegaal bestempeld en dus bij de eigenaren weggehaald. Honden die groter zijn dan één meter mogen helemaal niet meer in het stadscentrum komen. Datzelfde geldt voor honden die mensen kunnen aanvallen, zoals bulldogs.

Het is een keihard beleid, maar het is volgens de Chinese overheid hard nodig. Vorig jaar gaven 140.000 inwoners van Shanghai bij de politie aan dat ze gebeten waren door een hond die niet geregistreerd was. En nog regelmatig breekt er hondsdolheid uit. Een aandoening die ook gevaarlijk is voor mensen.

Bronmateriaal

"One-dog policy hits Shanghai" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd