Een vis kan sommige dingen wel 12 dagen onthouden

rsz_labidochromis_caeruleus_male

Als iemand zegt dat je het geheugen van een goudvis hebt, is dat niet bedoeld als compliment. We hebben namelijk geen hoge pet op van het geheugen van een vis. Maar dat is onterecht, zo blijkt nu uit een nieuw onderzoek.

Lang werd gedacht dat het geheugen van een vis weinig indrukwekkend was. Herinneringen zouden zo’n dertig seconden blijven hangen en daarna verdwijnen. Maar Canadese onderzoekers laten nu zien dat we het geheugen van de vis al die tijd ernstig onderschat hebben.

Cichliden
Ze voerden experimenten uit met een zeer populaire aquariumvis: Labidochromis caeruleus, oftewel de Afrikaanse cichliden. De onderzoekers leerden de vissen dat ze een bepaald deel van het aquarium moesten betreden om een beloning (voedsel) te ontvangen. Nadat de onderzoekers de vissen zo drie dagen op rij ‘getraind’ hadden, kregen de vissen twaalf dagen rust. Na twaalf dagen zetten de onderzoekers de vissen weer in het aquarium waarin eerder getraind was en keken waar de vissen heen zwommen. De vissen bleken een sterke voorkeur te hebben voor het deel van het aquarium waar ze eerder voedsel ontvangen hadden. Het suggereert dat ze zich de training nog konden herinneren. Bovendien bleken de vissen deze herinnering te kunnen ‘overschrijven’ wanneer de onderzoekers ze leerden om dit deel van het aquarium te associëren met een andere prikkel.

Overleven
Dat vissen in staat zijn om locaties te associëren met voedsel en die associatie gedurende langere tijd te onthouden, is ergens ook wel logisch, zo legt onderzoeker Trevor Hamilton uit. “Als ze zich kunnen herinneren dat een bepaald gebied – waarin geen roofdieren zitten – voedsel bevat, zijn ze in staat om terug te gaan naar dat gebied. Als er minder voedsel voorhanden is, hebben de soorten die zich de locatie van bepaalde bronnen van voedsel kunnen herinneren een grotere kans om te overleven.”

De onderzoekers hopen in de toekomst meer te weten te komen over het geheugen van vissen. Zo willen ze bijvoorbeeld achterhalen welke invloed bepaalde kenmerken van de omgeving en bepaalde medicijnen op het geheugen van de vis hebben.

Bronmateriaal

"Smarter than you think: Fish can remember where they were fed 12 days later" - Society for Experimental Biology (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jmatz (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd