Een verkoudheid in 3D

Wetenschappers hebben er meer dan tien jaar aan gewerkt, maar het resultaat mag er zijn: een 3D-beeld van de veroorzaker van de ‘gewone’ verkoudheid op atoomschaal. Het is het omvangrijkste virus dat ooit in kaart werd gebracht. Het 3D-beeld kan leiden tot een effectieve behandeling van de verkoudheid én andere ziektes zoals kanker en hart- en vaatziektes.

Het gaat om de adenovirussen. Deze virussen veroorzaken allerlei ongemakken: van een verkoudheid tot maag- en darmproblemen. Het virus kan allerlei soorten cellen infecteren en ons dus goed ziek maken.

Medicijn
Toch kan het virus ook heel veel goed doen. Zo hebben wetenschappers geprobeerd om het virus te gebruiken als leverancier van medicijnen tegen onder meer kanker en hart- en vaatziekten. Het virus zoekt specifieke cellen op en kan het medicijn zo netjes daar afleveren waar het nodig is. Het nieuwe 3D-model kan dit onderzoek een boost geven.

Doen
Het beeld laat namelijk zien waar de zwakke kanten van het virus zitten en waar het virus juist heel erg sterk is. Door de structuur beter te begrijpen, kunnen onderzoekers ook beter achterhalen wat het virus in een mensenlichaam kan doen.

Het is niet voor het eerst dat een virus in kaart wordt gebracht, maar toch is dit een bijzonder resultaat. Adenovirussen zijn namelijk nogal complex. Het kostte de onderzoekers dan ook meer dan tien jaar om het 3D-model af te ronden. En ze zijn er nog niet; het onderzoek brengt namelijk weer genoeg andere vragen en uitdagingen met zich mee.

Afbeelding: Scripps Research Institute

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd