Eén van de oudste zonnewijzers ter wereld ontdekt

zonnewijzer

Archeologen hebben in de Koningsvallei in Egypte één van de oudste zonnewijzers ter wereld teruggevonden. De archeologen vonden de zonnewijzer – een stuk kalksteen met een gat erin en lijntjes erop – toen ze de ingang naar een tombe vrijmaakten.

De zonnewijzer is een plat stukje kalksteen. Op de steen is een halve cirkel getekend. Die cirkel is onderverdeeld in twaalf gelijke punten. Onderaan is een gaatje zichtbaar. Hier werd waarschijnlijk een metalen of houten pinnetje in gezet. Dit pinnetje wierp een schaduw op de zonnewijzer en vertelde de oude Egyptenaren hoe laat het was.

Het is niet helemaal duidelijk waar de zonnewijzer voor werd gebruikt. De archeologen vonden de zonnewijzer toen ze de ingang naar een oude tombe vrijmaakten. Nabij de vindplaats bevinden zich stenen huisjes waarin de arbeiders die de tombes aanlegden, verbleven. Mogelijk gebruikten zij de zonnewijzer om het aantal gewerkte uren bij te houden.

Maar er is nog een mogelijkheid. Het verdelen van de baan van de zon in uren speelde namelijk ook een rol bij het aanbrengen van teksten op de muren van de tombes. Het gaat dan om teksten die chronologisch beschrijven hoe de zonnegod zich ‘s nachts door de onderwereld begeeft. Mogelijk moest de zonnewijzer die symboliek illustreren.

Bronmateriaal

"Eine der ältesten Sonnenuhren der Welt im Tal der Könige ausgegraben" - Unibas.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universiteit van Basel.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd