Eén van de oudste bomen ter wereld ontdekt in North Carolina

De boom is zeker 2624 jaar oud.

Het gaat om een moerascipres die in het drasland langs de Black River staat. De boom gaat de boeken in als de oudste levende boom in het oosten van Noord-Amerika en de oudste in drasland gewortelde boom.

Stokoud
Ook is het met een leeftijd van minimaal 2624 jaar één van de oudste nog levende bomen ter wereld. Alleen de bristlecone-den Metusalem (eveneens in de VS) en de Patagonische cipres Gran Abuelo (Chili) zijn met een leeftijd van respectievelijk 4850 en 3648 jaar ouder.

Klimaat
De stokoude boom maakt deel uit van een bos waarin nog veel meer oude bomen staan. Hun hoge leeftijd is niet alleen bijzonder, maar ook wetenschappelijk gezien heel relevant. De bomen kunnen ons namelijk meer vertellen over het klimaat in de afgelopen millennia. De dikte van de groeiringen van de bomen is namelijk anders in droge of natte jaren of in koude en warme jaren. Door de groeiringen te bestuderen, kunnen onderzoekers dan ook een beeld krijgen van het klimaat in een gegeven periode. De 2624 jaar oude boom getuigt bijvoorbeeld van perioden van droogte en extreme regenval in koloniale en prekoloniale tijden die hun weerga in moderne tijden niet kennen.

Wonder
Dat het oude bos vandaag de dag nog overeind staat, mag overigens een wonder heten. “Moerascipressen zijn heel waardevol vanwege hun hout en ze zijn op grote schaal gekapt,” aldus onderzoeker David Stahle. “Veel minder dan 1 procent van de oorspronkelijke moerascipres-bossen hebben het overleefd.”

In 1988 ontdekte Stahle in hetzelfde bos al een moerascipres van zo’n 1700 jaar oud. Het zette de autoriteiten aan tot het beschermen van dit bijzondere gebied. “Het oude bos geeft ons een idee van hoe North Carolina’s kustgebied er millennia geleden waarschijnlijk uitzag,” aldus Katherine Skinner, verbonden aan de organisatie die het bos momenteel beschermt. “Het is een bron van inspiratie en een belangrijk ecosysteem. Zonder dr. Stahle zou het niet beschermd en waarschijnlijk al vernietigd zijn.” Stahle sluit niet uit dat in de toekomst nog oudere bomen in het bos worden ontdekt.

Bronmateriaal

"Researchers Document the Oldest Known Trees in Eastern North America" - University of Arkansas
Afbeelding bovenaan dit artikel: Dan Griffin

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd