In september werd de vondst van een ringfort gepresenteerd op Scientias.nl. Kort na deze ontdekking ontstonden er discussies onder archeologen of dit ringfort wel uit de tijd van de Vikingen stamde. De onderzoekers concluderen nu dat het wel degelijk een ringfort is uit het Vikingtijdperk. De kans is groot dat dit ringfort gemaakt is door Harald Blauwtand.
Harald Blauwtand is een belangrijk figuur in de geschiedenis van de Vikingen. Zo bouwde hij verschillende ringforten en de brug bij Ravning Eng. Veel ringforten zijn vandaag de dag verborgen onder steden, zoals de stad Odense. Opvallend aan Blauwtand is dat hij zich bekeerde tot het christendom, waarna veel Denen hem volgden.
De onderzoekers van de Aarhus universiteit en het Deense Borgcenter hebben koolstofdateringen uitgevoerd. Dit is een methode waarmee de ouderdom van organisch materiaal met behulp van de isotoop koolstof-14 kan worden bepaald. De wetenschappers gebruikten daarvoor de buitenste boomringen van verkoolde boomstammen, die zij bij de noordelijke ingang van het ringfort vonden. “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat het fort tussen 900 en het begin van de elfde eeuw is gebouwd”, vertelt onderzoeker Marie Kanstrup van de Aarhus universiteit. “We willen graag weten in welk jaar dit ringfort is gemaakt, maar helaas kan dat niet met koolstofdatering”, vult professor Søren Sindbæk aan. “Er worden nu andere methoden toegepast om het tijdframe te verkleinen.”
Militair gebouw
Het ringfort heeft een diameter van 145 meter. Dit soort structuren werden alleen maar door de Vikingen gebouwd. Het fort was een militair gebouw. De onderzoekers vermoeden dat er ook gevochten is. Het onlangs gevonden fort doet denken aan de bekende Trelleborg-forten, die met zekerheid door koning Harald Blauwtand zijn gebouwd en die vandaag de dag te bezoeken zijn.
Gelijkenissen
“We zien veel details in het nieuwe ringfort die ook aanwezig zijn bij andere ringforten van Harald Blauwtand”, vertelt Sindbæk. “Zo lag er aan de binnenkant van de wal een houten weg, net zoals bij andere ringforten in Fyrkat, Aggersborg en Trelleborg. De wal van dit fort nabij Køge heeft een breedte van 10,6 meter. Dit is exact dezelfde breedte als de wal van Fyrkat. Het lijkt alsof dezelfde maker aan het werk is geweest.”
De foto bovenaan dit artikel laat een ringfort nabij Trelleborg zien en is dus niet het ringfort dat onderzoekers hebben gevonden.