Een uniek kijkje in de kristalgrot

Geologen wisten niet wat ze zagen toen ze in 2000 in Mexico een grot vol met glinsterend schoon aantroffen. De grot bevat de grootste kristallen die ooit op aarde zijn gevonden; sommigen zijn wel tien meter lang. Het is voor weinigen weggelegd om dit alles van dichtbij te bekijken. Een filmpje van de BBC verzacht dat leed enigszins.

Voor de BBC-serie How the Earth Made Us gaat professor Iain Stewart de kristallen grot binnen. Stewart is gekleed in een bijzonder pak, omdat de omstandigheden in de grot niet heel prettig zijn. Het is er zo’n vijftig graden Celsius en de luchtvochtigheid is vrijwel honderd procent.

De Naica-grot bevindt zich naast een mijn. Het is dankzij die mijn dat de grot ooit ontdekt werd en binnen afzienbare tijd zal verdwijnen. Zodra de mijn economisch gezien niet meer voldoet, worden de pompen eruitgehaald en komt zowel de mijn als de grot weer onder water te staan. Er is één schrale troost: de geologie van de Naica-grot wijst erop dat er meer van dit soort kristallen grotten moeten zijn en wellicht worden die ooit ook nog ontdekt. Maar tot die tijd moeten we het met dit filmpje doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd