‘Een sigaretje is goed bij dikkedarmontsteking’

De afgelopen decennia buitelen de bewijzen voor hef feit dat roken slecht voor een mens is, over elkaar heen. In die massa dook afgelopen weekend echter ook een nogal opvallend nieuwtje op: roken is goed voor mensen met een ontsteking aan de dikke darm. Dat concludeert onderzoeker Ian Shaw.

Colitis ulcerosa valt bacteriën in de darm aan en veroorzaakt zo ontstekingen. De aandoening is chronisch. Gastro-enteroloog Ian Shaw ontdekte bij de bestudering van de ontsteking iets opmerkelijks. “Het is onconventioneel, maar onderzoek toont aan dat de symptomen van dikkedarmontsteking erger worden als men stopt met roken.”

Dit zou alles te maken hebben met nicotine. Deze stof verhoogt de hoeveelheid slijm op het oppervlak van de dikke darm. Dit slijm vormt vervolgens een natuurlijke barrière tegen bacteriën.

Volgens de onderzoekers heiligt het doel de middelen echter niet; ondanks deze resultaten adviseren dokters met klem om niet te beginnen met roken, omdat het hart- en longziektes kan veroorzaken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd