Een record: zwemmende robot steekt Stille Oceaan over

Zwemmende robot Papa Mau heeft een wereldrecord neergezet: de robot stak de Stille Oceaan over en voltooide met zijn aankomst in Australië de langste reis die ooit door een autonoom voertuig is afgelegd.

‘Wave Glider’ Papa Mau legde in totaal 16.668 kilometer af. En het was een veelbewogen trip: de robot kreeg tijdens zijn reis die meer dan een jaar duurde, onder meer te maken met haaien en zware stormen. Maar Papa Mau liet zich niet tegenhouden en rondde de oversteek af door keurig in Australië te arriveren.

Gegevens
Terwijl de robot aan zijn recordpoging bezig was, verzamelde deze ook nog eens allerhande gegevens. Bijvoorbeeld de watertemperatuur, maar ook informatie over het zoutgehalte van het water en de weersomstandigheden. Die informatie wordt nu aan wetenschappers verstrekt. Zij kunnen de gegevens onder meer gaan gebruiken in studies naar de gezondheid van de oceanen.

WIST U DAT…

…er een Nederlandse robot is die zichzelf kan leren lopen?

Trots
“Stellen dat we blij en trots zijn dat Papa Mau zijn eindbestemming heeft bereikt, is een understatement,” stelt Bill Vass, algemeen directeur van Liquid Robotics, het bedrijf dat de robots bouwde. “We startten de PacX-reis (PacX staat voor Pacific Crossing, red.) om aan te tonen dat de Wave Glider-technologie niet alleen de grote zeeën en zo’n lange reis kon overleven, maar belangrijker nog: ook real-time informatie over de meest afgelegen delen van de Stille Oceaan kon verzamelen en versturen.”

Papa Mau was overigens niet de enige robot van Liquid Robotics die onderweg was om geschiedenis te schrijven. Ook robot Benjamin is nog onderweg, deze komt naar verwachting begin 2013 in Australië aan. En dan zijn er nog twee robots onderweg naar Japan.

Bronmateriaal

"Liquid Robotics' marine robot completes 9,000 mile cross-Pacific journey to set new world record" - Liquidr.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Liquid Robotics.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd