Een record! Dolfijn van Cuvier kan adem wel 137 minuten inhouden

  dolfijn van Cuvier

  Wie kan het langst zijn adem inhouden? Dat spelletje kunt u beter niet spelen met de dolfijn van Cuvier, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De walvisachtige blijkt zijn adem 137 minuten in te kunnen houden en breekt daarmee alle records.

  Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze het gedrag van acht dolfijnen van Cuvier monitorden. Ze waren vooral geïnteresseerd in de duiken die de dolfijnen maakten en stelden de diepte en duur van die duiken vast. In totaal bestudeerden de onderzoekers de dolfijnen van Cuvier gedurende 3700 uur. In die tijd maakten ze 1100 diepe duiken (gemiddeld 1,4 kilometer diep) en 5600 ondiepe duiken (gemiddeld 200 meter diep).

  Diep en lang
  De diepste duik waar de onderzoekers getuige van waren, voerde een dolfijn van Cuvier naar een diepte van meer dan drie kilometer. De langste duik duurde maar liefst 137 minuten, zo meldt het blad PLoS ONE.

  WIST U DAT…

  Records
  Daarmee verpletterde deze dolfijn van Cuvier het record van zijn eigen soort. Eerder zagen we deze soort 1,6 kilometer diep duiken en 95 minuten onder water blijven. Maar de dolfijn van Cuvier verpletterde ook het record van zwemmende zoogdieren in het algemeen. Dat record stond op naam van een zuidelijke zeeolifant. Deze zeeolifant dook naar een diepte van zo’n 2,4 kilometer en bleef 120 minuten onder water. Een groot verschil tussen die zeeolifant en de dolfijn van Cuvier is dat de zeeolifant na zo’n diepe duik tijd nodig heeft om bij te komen, terwijl de dolfijn van Cuvier na een diepe duik gemiddeld minder dan twee minuten aan het oppervlak vertoeft alvorens deze weer een duik maakt.

  “Het is opmerkelijk om ons voor te stellen dat deze sociale, warmbloedige zoogdieren actief op verbazingwekkende dieptes in de duisternis op zoek zijn naar een prooi,” vindt onderzoeker Gregory Schorr. “Ze bevinden zich dan kilometers ver weg van hun meest basale lichamelijke behoefte: lucht.”

  Bronmateriaal

  "Cuvier's beaked whales set new breath-hold diving records: Whales dive to nearly two miles depth, for over two hours" - PLoS ONE (via Sciencedaily.com)
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bardrock (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd