Een primeur! Embryo’s van meest bedreigde kat verzameld

pardellynx

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om embryo’s van de pardellynx – de meest bedreigde katachtige ter wereld – te verzamelen en te bewaren. De wetenschappers willen de embryo’s binnenkort in een draagmoeder plaatsen en zo hopelijk gezonde pardellynxen op de wereld zetten die de soort van de ondergang kunnen redden.

De onderzoekers verzamelden de embryo’s na castratie van de vrouwelijke pardellynx Azahar. Het vrouwtje zette twee seizoenen op rij jongen op de wereld, maar in beide gevallen verliep de bevalling moeizaam en moesten de jongen uiteindelijk met een keizersnede ter wereld worden gebracht. Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen, werd besloten het vrouwtje te castreren. De onderzoekers besloten Azahar eerst echter nog een keer te laten paren. “Zeven dagen na het paren verwachtten we de embryo’s uit de baarmoeder te kunnen halen,” zo vertelde onderzoeker Katarina Jewgenow. Maar de embryo’s waren daar toen nog niet gearriveerd. “De ontwikkeling van embryo’s gaat bij lynxen dus langzamer dan bij huiskatten,” stelt Jewgenow. De onderzoekers moesten nog even geduld hebben, maar konden de embryo’s uiteindelijk toch bemachtigen. Zowel de embryo’s (drie stuks) als de eierstokken van Azahar werden verwijderd en ingevroren.

Draagmoeder
“De volgende stap die we op dit moment bespreken is het implanteren van deze embryo’s in een draagmoeder,” vertelt Jewgenow. De onderzoekers gaan mogelijk een Euraziatische lynx als draagmoeder gebruiken.

WIST U DAT…

…onlangs voor het eerst een gezonde pup uit een ingevroren embryo ter wereld is gekomen?

Redding
Hopelijk resulteert het uiteindelijk in drie gezonde pardellynxen. Dat lijkt weinig, maar voor een soort die zo ernstig bedreigd wordt, kunnen drie exemplaren zomaar een wereld van verschil maken. En als de aanpak werkt, kunnen de wetenschappers het kunstje in de toekomst wellicht herhalen.

Tweehonderd
De pardellynx is de enige wilde katsoort die op de lijst met ernstig bedreigde diersoorten pronkt. Zo’n tien jaar geleden waren er nog slechts 200 exemplaren van over.

Naast de embryo’s hebben de onderzoekers ook eicellen verzameld. Dat deden ze tijdens de castratie van een andere pardellynx: Saliega. Ook dit vrouwtje had moeilijkheden ondervonden omtrent de bevalling en werd uit voorzorg gecastreerd. Net als Azahar paarde ze kort voor de castratie nog een keer. Helaas konden de onderzoekers geen embryo’s in het lichaam van het vrouwtje vinden. “Bij haar hebben we enkel onbevruchte eicellen verwijdert, dus het mannetje was niet vruchtbaar,” stelt onderzoeker Natalia Mikolaewska. Ook de eicellen zijn opgeslagen. Mogelijk komen ze in de toekomst nog eens van pas.

Bronmateriaal

"For the first time Iberian lynx embryos are collected and preserved" - FV-Berlin.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Iberian Lynx Conservation Breeding Program.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd