Eén pedaal voor remmen en gas geven

Waarom twee pedalen in de auto, als het ook met één kan? De Japanse uitvinder Masuyuki Naruse promoot het gebruik van één pedaal voor gassen en remmen. Hierdoor drukken automobilisten niet meer op het verkeerde pedaal, waardoor ongelukken worden voorkomen.

Het pedaal werkt op twee manieren. Druk de pedaal in om te remmen, of schuif de voet naar rechts om te accelereren. Naruse denkt dat deze oplossing duizenden ongelukken per jaar voorkomt. Op twee manieren: één pedaal zorgt ervoor dat mensen zich niet vergissen en het verkeerde pedaal indrukken, daarnaast kunnen mensen sneller reageren.

In Japan is het nieuwe pedaal van Naruse legaal. Er rijden 130 auto’s rond met dit gas- en remsysteem. Als blijkt dat het systeem in de praktijk goed werkt, dan is het mogelijk dat meer auto’s een pedaal schrappen.

Het is natuurlijk de vraag of automobilisten bereid zijn om deze nieuwe techniek te leren. Het gaspedaal diep indrukken werkt bij sommige mensen zeer ontspannend na een stressvolle dag op het werk. Halen zij deze voldoening ook uit het schuiven?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd