Een pacemaker ter grootte van een tic tac

Medtronic, ‘s werelds grootste producent van medische apparaten, gebruikt microelektronica om pacemakers te laten krimpen. Op dit moment zijn pacemakers even groot als een muntstuk van één dollar, maar Medtronic belooft dat hier verandering in komt. Het bedrijf heeft een pacemaker ontwikkeld ter grootte van een tic tac. Hierdoor is het apparaat klein genoeg om met een catheter te plaatsen.

Dit is veiliger dan minimaal invasieve chirurgie, waarbij chirurgen een kleine incisie maken om de pacemaker te plaatsen.

Op dit moment is het apparaat nog een onderzoeksinstrument, maar Medtronic verwacht dat het apparaat over vijf jaar commercieel beschikbaar is. Het is namelijk nog niet mogelijk om de pacemaker van elektriciteit te voorzien. Medtronic werkt samen met andere bedrijven om hele dunne batterijen te ontwikkelen. Of wellicht kan de pacemaker van de toekomst gebruik maken van een nieuwe, innovatieve energiebron.

WIST U DAT…

…vorig jaar een fret een pacemaker kreeg van Nederlandse wetenschappers?

Het is van belang dat de batterij in de pacemaker zit, waardoor wetenschappers niet met draden hoeven te werken. Zo wordt voorkomen dat biologisch weefsel in aanraking komt met de draden, waardoor er weerstand optreedt. “Als je de energiebron op dezelfde plaats hebt als de pacemaker, dan is er minder elektriciteit nodig”, zegt Stephen Oesterle, vice-president van Medtronic. “Er hoeft slechts één cel gestimuleerd te worden in het hart en dan volgt er een golf van depolarisatie.”

Daarnaast zijn er erg veel artsen die in staat zijn om een operatie met een katheter uit te voeren. Er zijn minder artsen die een minimaal invasieve chirurgische operatie kunnen uitvoeren. Wellicht dat zelfs uw huisarts in de toekomst een pacemaker in uw lichaam stopt. “Je kunt deze dingen gemakkelijk afvuren, net als kogels”, aldus Oesterle.

Bronmateriaal

"A Pacemaker the Size of a Tic Tac" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd