Europese onderzoekers hebben grote verschillen gevonden tussen een opwarming van 1,5 graad Celsius en 2 graden Celsius. De halve graad extra opwarming kan grote gevolgen hebben voor onze aarde.
De twee temperatuurgrenzen werden afgelopen jaar opgenomen in het klimaatakkoord in Parijs. Maar nu blijkt uit een nieuwe studie dat als de aarde in plaats van 1,5 graden zou opwarmen tot 2 graden, dit grote gevolgen heeft.
Impact
Het team – bestaande uit onderzoekers uit Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland – analyseerde klimaatmodellen van het IPCC en bekeek de impact van een 1,5 graden stijging en 2 graden stijging in verschillende regionale gebieden. “We keken naar elf verschillende indicatoren, zoals extreme weersomstandigheden, beschikbaarheid van water, gewasopbrengst, koraalriffen en zeespiegelstijging,” vertelt hoofdauteur Carl Schleussner.
Gevolgen
Uit het onderzoek blijkt dat de drinkwatervoorziening in de Mediterrane regio – waar het momenteel al erg droog is als gevolg van klimaatverandering – behoorlijk onder druk komt te staan. Met een temperatuurstijging van 1,5 graad zal de beschikbaarheid van drinkwater in dit gebied 10% lager zijn dan in de 20e eeuw. Maar als de temperatuur stijgt met 2 graden, zal de beschikbaarheid van drinkwater afnemen met 20%. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat de zeespiegel in het jaar 2100 met 50 centimeter gestegen zal zijn als de aarde 2 graden warmer wordt. Dat is zeker 10 centimeter meer dan bij een 1,5 graden opwarming. “De stijging van de zeespiegel kan alleen afgeremd worden onder een 1,5 graad scenario,” aldus Schleussner.
Tropische gebieden
Maar vooral tropische gebieden zullen de dupe worden. Warmere periodes kunnen wel tot 50% langer duren bij een opwarming van 2 graden Celsius dan bij 1,5 graad Celsius. Een halve graad extra stijging heeft ook effect op onze koraalriffen. Er is een kans dat als de temperatuur op aarde met 1,5 graad zal toenemen, de koraalriffen zich linksom of rechtsom toch weten aan te passen aan de klimaatverandering. Maar als de temperatuur zou oplopen tot 2 graden in 2100, dan zullen vrijwel alle koraalriffen groot gevaar lopen. Ernstige afbraak als gevolg van koraalverbleking ligt dan op de loer. Ook de gewasopbrengst in tropische gebieden zullen lijden onder een halve graad extra opwarming. Gemiddeld zal de opbrengst van mais en granen tweemaal zo klein zijn bij een 2 graden scenario dan een 1,5 graden scenario.
“Onze studie laat zien dat tropische regio’s – die vooral in ontwikkelingslanden liggen en al erg kwetsbaar zijn voor klimaatverandering – te maken gaan krijgen met grote uitdagingen die komen kijken bij een stijging van 1,5 graad naar 2 graden Celsius,” stelt onderzoeker William Hare. “Uit onze resultaten blijkt wederom dat klimaatrisico’s kunnen optreden op een lager niveau dan voorheen gedacht. Daarnaast blijkt dat bij een opwarming van 1,5 graad, de gevolgen van klimaatverandering een stuk minder groot zullen zijn.”