Eén op de drie cactussen met uitsterven bedreigd

cactus

Cactussen worden ernstiger bedreigd dan zoogdieren en vogels: maar liefst 1 op de 3 cactussen dreigt uit te sterven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Wetenschappers bestudeerden voor het eerst de toestand van alle 1480 soorten cactussen.

Bedreiging
Dat de cactussen in zo’n hachelijke situatie zitten, komt met name door de vaak illegale handel in cactussen (voor kamerplanten). Ook de landbouw, veeteelt en mijnbouw maken het de cactus lastig.

Ariocarpus kotschoubeyanus. Afbeelding: Kaktusfreund (via Wikimedia Commons).
Ariocarpus kotschoubeyanus. Afbeelding: Kaktusfreund (via Wikimedia Commons).
Actie
“Deze cijfers bevestigen dat de illegale handel in soorten op nog grotere schaal gebeurt dan we al dachten,” vertelt Inger Andersen, directeur generaal van de IUCN. “Niet alleen charismatische soorten als de neushoorn en de olifant zijn hier het slachtoffer van, ook planten. Internationale actie om de illegale handel een halt toe te roepen is hard nodig.”

Cactussen zijn belangrijk voor het ecosysteem waar ze deel van uitmaken. Ze spelen een sleutelrol in de droge gebieden waar we ze voornamelijk vinden: ze zijn een bron van water en voedsel voor onder meer herten, coyotes, schildpadden en konijnen. In ruil daarvoor verspreiden deze dieren de zaden van de cactus door deze her en der uit te poepen. Onder meer insecten leven van de nectar van de cactusbloemen en ook mensen gebruiken de cactus als voedsel of zelfs als medicijn. Zo werken de wortels van de Ariocarpus kotschoubeyanus (zie hiernaast) ontstekingsremmend.

Bronmateriaal

"Illegale handel bedreigt cactussen" - IUCN.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nigel Taylor.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd