Een oorzaak van onze klimaatveranderingen bevindt zich onder de aardkorst

  lagen

  Niet alleen boven de aardkorst zijn oorzaken te vinden van onze klimaatveranderingen. Zo ontdekken wetenschappers nu dat de cyclische activiteiten van de aarde ook een steentje bijdragen aan de opwarmende aarde en stijgende zeespiegel.

  Als het om verandering van de zeespiegel gaat of de opwarming van de aarde, praten we al snel over CO2-uitstoot van de industrie. We denken na over oplossingen om de effecten ervan tegen te gaan. Goed dat we dat doen, maar er zijn ook effecten die wij nooit zullen kunnen veranderen: de cyclische activiteit ónder het aardoppervlak. De stijging van de zeespiegel en de opwarming van de aarde zijn gedeeltelijk gevolgen van deze cyclische activiteit. Dat schrijven onderzoekers van de New York University en Ottawa Carleton University na een analyse van geologische studies.

  Analyse
  De auteurs Michael Rampino en Andreas Prokoph bekeken de lange termijn schommelingen van het wereldwijde klimaat, de diversiteit van zeeorganismen en de veranderende zeespiegel. Met de analyse die gepubliceerd staat in Eos, wilden zij een gemeenschappelijke oorzaak ontdekken voor deze veranderingen.

  Mantelpluimen zijn de opwaartse stromingen van gesteente in de aardmantel, de laag onder de aardkorst die het grootste deel van het volume van de aarde bevat.

  Mantelpluimen
  Afgelopen jaren ontdekten de onderzoekers al dat mantelpluimen die het aardoppervlak bereiken van grote invloed zijn op de uitbarsting van LIP’s (Large Igneous Province), een soort vulkanische vlakte van gevormd gesteente door de stolling van magma. “Mantelpluimen lijken regelmatige cycli te tonen,” vertelt Rampino over de analyse. Hiermee suggereert het onderzoek dat de mantelpluimen samengaan met de cyclische veranderingen van het aardoppervlakte.

  Klimaatveranderingen
  Hoe beïnvloeden die mantelpluimen dan ons klimaat? Rampino en Prokoph beschrijven de kettingreactie: de mantelpluimen duwen tegen de aardkorst waardoor het water tegen de continenten drukt en onze zeespiegel stijgt. De neerslag van vulkanische activiteit produceert extra CO2 wat leidt tot een warmer klimaat. Wat diep in de aarde gebeurt, heeft zo dus zijn invloed op het aardoppervlak en ons veranderende klimaat.

  Verschil is wel dat de veranderingen die de aarde zelf veroorzaakt, heel geleidelijk verlopen en verspreidt plaatsvinden over perioden tussen de 60 miljoen en 140 miljoen jaar. Dat is nogal een verschil met de menselijke activiteiten die nog geen één miljoen jaar bezig zijn.

  Bronmateriaal

  " Earths Interior Cycles a Contributor to Long-Term Sea-Level and Climate Change, NYU and Carleton U. Scientists Conclude" – New York University.
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Blatant World (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd