Een onhaalbaar geheim: het geslacht van Storm

Een gezin in Toronto heeft zich voorgenomen hun kind niet te vertellen van welk geslacht het is. Maar kan dat wel?

De ouders van de vijf maanden oude baby weigeren te vertellen of het een jongetje of een meisje is en zijn ook zeker niet van plan het aan het kindje – genaamd Storm – te vertellen. Ze willen hun kind zo de kans geven om op te groeien zonder de vooroordelen en verwachtingen die rond een jongen of meisje kunnen hangen.

Kan dat?
Maar kan dat wel? Onderzoekers stellen van niet. Historicus Jo Paoletti verwacht zelfs dat Storm op hetzelfde tijdstip als andere kinderen zal ontdekken dat hij of zij een meisje of een jongetje is. “Ongeacht wat ouders proberen te doen: kinderen leren wat er tussen hun benen zit en hoe dat heet en de gevolgen daarvan wanneer ze twee of drie jaar oud zijn,” vertelt Paoletti.

WIST U DAT…

…pasgeboren baby’s leren in hun slaap?

Belangrijk
Deskundigen moeten toegeven dat het geslacht van een kind een belangrijke rol speelt in deze wereld. Het bepaalt bijvoorbeeld de verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben. Zo wordt van een jongetje verwacht dat het met auto’s speelt, terwijl ouders meisjes liever een pop voor hun verjaardag geven. Het streven van de ouders van Storm is aan de ene kant dan ook loffelijk. Ze bevrijden hun kind van die verwachtingen. Maar is het kind daar wel bij gebaat?

Dapper
“Ik denk dat zij (de ouders, red.) heel dapper zijn en het zou geweldig zijn als iedereen het zou doen,” stelt onderzoeker Naomi Scheman. “De vraag is alleen wat het betekent dat zij de enigen zijn die het doen in een wereld waarin dit niet normaal is.”

Vrij laten
Bovendien twijfelen experts of het niet onthullen van het geslacht van een kind wel de beste manier is om het de kans te bieden zonder bepaalde verwachtingen op te groeien. Het zou wellicht beter zijn om met kinderen te praten over de verschillen tussen jongens en meisjes en kinderen tegelijkertijd vrij te laten in hun keuzes als het gaat om bepaald speelgoed, de mensen waar ze met omgaan, enzovoort.

En wat vindt Storm er eigenlijk zelf van? Misschien kunt u uw eigen jeugd nog herinneren. Was u toen veel bezig met uw geslacht en de verschillen tussen jongens en meisjes? Waarschijnlijk niet, zo stelt Paoletti. “Misschien maken we ons veel te druk over dingen die belangrijker zijn voor volwassenen dan voor kinderen.”

Bovenstaande foto is gemaakt door Dean Johnson (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd